Wykonanie
Prosty i szybki sposób na wyjątkowe danie :) Miałam w domu akurat
gruszki marynowane i
pora, wystarczyło kupić
kurczaka i obiad gotowy :)Połączenie słodkiej
gruszki i
pora jest bardzo udane i smakuje rewelacyjnie. Jak widać nie trzeba wcale dużo czasu, żeby zrobić coś niecodziennego czym można kogoś zaskoczyć :) Moim zdaniem
kurczak powinien być lekko mocniej przysmażony, dodaje to fajnego smaku do całości :)



Składniki na 1 porcję:1 pojedyncza
pierś z kurczaka1
por2-3 łyżki
masła1
gruszka z zalewy (u mnie zalewa z
goździkami)3 łyżki
białego winasól,
pieprz,
cukier,
papryka ostra, ew.
przyprawa do kurczakaKurczaka umyć, osuszyć i doprawić
solą i
pieprzem (ew.
przyprawą do kurczaka). Usmażyć na złoty kolor.
Por umyć, lekko sparzyć, drobno posiekać i podsmażyć na
maśle. Dodać
wino i dusić na małym ogniu do miękkości. Doprawić
solą,
cukrem,
ostrą papryką i
pieprzem.
Gruszkę zmiksować blenderem z odrobiną
wody z zalewy. Ułożyć
por na talerzu. Na to położyć
kurczaka i polać sosem z
gruszki.Smacznego!

