Wykonanie
Przepis na ciasto słynnego francuskiego cukiernika Pierre'a Hermé, który znalazłam na francuskiej stronce. Ciasto jest genialne! Bardzo polecam. Rozpływa się w ustach. Nie wiem
czemu, ale najlepiej smakuje mi gdy jest schłodzone z lodówki :)

Składniki:375 g
mąki1 łyżeczka
proszku do pieczeniaskórka z 3
cytryn400 g
cukru6
jajek190 g
śmietanki3 łyżki
rumuszczypta
soli135 g roztopionego
masłaLukier cytrynowy:sok z 1
cytrynycukier puderwoda1. Zetrzeć na tarce skórkę z 3
cytryn i wymieszać palcami w misce z
cukrem. Dodać 6
jajek i dokładnie zmiksować, aż powstanie puszysta masa.2. Dodać
śmietankę,
rum i
sól, wymieszać. Następnie dodać
mąkę, wymieszaną z
proszkiem do pieczenia. Ponownie dokładnie zmiksować.3. Na samym końcu dodać roztopione i ostudzone
masło. Wymieszać.4. Wlać do keksówki i piec 60-70 min w 180 C.5. Składniki na
lukier wymieszać i polać ciasto.Smacznego!