Wykonanie
Przepis ten mnie zachęcił do wypróbowania, choć występuję w nim
ryba ;) I być może zaskoczę wszystkich tych , którzy uważają , że
ryba ma tak silny smak i zapach, że nic tego nie zmieni. Otóż mylicie się :) Potrawa ta jest tak inna i pyszna od innych dań
rybnych, że nawet mój syn się nie poznał , że to jego znienawidzona
rybka ;)Źródło : czasopismo dla kobiet


Składniki na 4 porcje:

50 dag
filetów z dorszasok wyciśnięty z
cytryny15 dag
makaronu spaghetti1 duży
brokuł3 średnie
pomidory15 dag
żółtego sera30 dag mielonego
twarogu4
jajka1/2 szkl.
mlekasólmielony
czarny pieprzSposób wykonania:
Filety z dorsza czyścimy, moczymy , osuszamy i skrapiamy
sokiem z cytryny. Po czym odstawiamy na ok. 30 minut.
Makaron gotujemy na pół twardo. Odcedzamy, przelewamy zimną
wodą i osączamy.
Brokuły czyścimy, myjemy i wkładamy do gotującej się
wody na ok. 5 minut. Po tym czasie wyjmujemy i osączamy.
Pomidory kroimy na cząstki.
Ser ścieramy na tarce.
Twaróg mieszamy z 2
jajkami oraz
mlekiem. Przyprawiamy
solą i
pieprzem. Łączymy z
makaronem. Wykładamy na spód formy posmarowanej lekko tłuszczem.
Rybę siekamy, mieszamy z pozostałymi
jajkami. Przyprawiamy do smaku
solą i
pieprzem.Wykładamy
makaron z
twarogiem. Wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do temp. 200 st. i pieczemy ok. 40 minut.Tuż przed końcem na wierzchu układamy
pomidory z
brokułami i posypujemy
żółtym serem.

Smacznego :)