Wykonanie
Wreszcie nadszedł upragniony piątek i przed nami dwa dni wolnego. A więc
pora na deser :) Moją propozycją tym razem będzie torcik
borówkowy z
serków homogenizowanych . Ciasto jest przepyszne , rozpływające się w ustach. Dodałam
borówki bo je bardzo lubię , ale mogą byc inne
owoce tj.
maliny,
brzoskwinie ,
jagody.
Składniki :250 g
herbatników pełnoziarnistych4 łyżki
śmietany2 szkl.
borówek ok. 300 g650 g
serka homogenizowanego o smaku waniliowym4 łyżeczki
żelatynygalaretka ( brzoskwiniowa , cytrynowa , pomarańczowa)
Żelatynę rozpuśc w łyżkach gorącej
wody. Dobrze wymieszaj , aby
żelatyna się rozpuściła.Przygotuj
galaretkę ( użyj trochę mniej
wody niz na opakowaniu , to wtedy
galaretka szybciej stężeje)Zmiksuj
borówki, dodaj do nich
serki waniliowe ( pamiętaj o dekoracji
tortu , w takim razie zostaw kilka na wierzch),
śmietanę i rozpuszczoną
żelatynę. Do masy wrzuc też kilka całych
owoców. Spróbuj , ewentualnie , gdy masa będzie za mało słodka dosłódż
cukrem pudrem. Wstaw na 20 - 23 min. do lodówki.Dno formy wyłóż
herbatnikami , przełóż na nie masę
serowo-
borówkową. Wstaw do lodówki do stężenia.Na końcu wysyp pozostawione wcześniej
borówki do dekoracji i zalej tężejącą
galaretką.Na drugi dzień ciasto gotowe do jedzenia.
RadaSpód ciasta możesz przygotowac w inny sposób.
Herbatniki pokrusz i wymieszaj z rozpuszczonym
masłem (ok. 50 g ) na zwarta masę . Wyłóż nią spód tortownicy.Smacznego :)