Wykonanie
Ciasto
miodowe ciemne i białe przełożone masą kajmakowo-
orzechową a na wierzchu
bita śmietana :) ciasto bardzo dobre a czym ciasta mniej tym lepsze ;) tak jest z ciastami na bazie
miodu. Musi swoje odstac , dzięki
czemu lekko mięknie . Nie dotarliśmy do efektu " zmiękczenia"- było za dobre ;)

Foremka : 28 x 24 cmCiasto:3 i 1/3 szkl.
mąki pszennej2 szkl.
cukru pudru150 g płynnego
miodu1/2 kostki
masła2
jajka3 łyżki
kakao1 łyżeczka esencji waniliowej1 łyżeczka
sody oczyszczonejszczypta
soli2 szkl. schłodzonej
śmietanki 30 %1 puszka kajmaku200 g uprażonych
orzechów2 łyżki
cukru pudru
Sposób przygotowania ciasta :Wymieszac
makę z
sodą i
solą.
Masło utrzec z
cukrem pudrem na puszysty krem. Następnie nie przerywając ubijania , stopniowo dodając po 1
jajku oraz
miód. Do masy partiami dodawac
mąkę i dokładnie wyrobic ciasto.Dzielimy ciasto na dwie równe porcje, do jednej z nich dodajemy
kakao. Mieszamy i zawijamy w folie spożywczą.Prostokątną foremkę wykładamy papierem do pieczenia, natłuszczamy i jasne ciasto rozkładamy w foremce.Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 C i pieczemy ok. 20 minut , aż ciasto będzie złociste.Wyjmujemy z piekarnika , odstawiamy na 3 minuty i ostrożnie wyjmujemy z formy. W taki sam spoósb przygotowujemy ciasto ciemne.

Puszkę kajmaku rozgrzewamy w garnuszku i dodajemy polowę uprażonych , posiekanych
orzechów ( 100 g). Tak przygotowaną masę wykładamy na ciasto ciemne, na masę kładziemy ciasto jasne i na wierzch
bita śmietana ubita z 2 łyżkami
cukru pudru i posypujemy orzeszkami , które nam zostały.Ciasto wstawiamy do lodówki i najlepiej jak zrobimy go z 2 dni wcześniej.Smacznego :)