ßßß Cookit - przepis na Ciasto kajmakowe

Ciasto kajmakowe

nazwa

Wykonanie

Ciasto miodowe ciemne i białe przełożone masą kajmakowo-orzechową a na wierzchu bita śmietana :) ciasto bardzo dobre a czym ciasta mniej tym lepsze ;) tak jest z ciastami na bazie miodu. Musi swoje odstac , dzięki czemu lekko mięknie . Nie dotarliśmy do efektu " zmiękczenia"- było za dobre ;)
Foremka : 28 x 24 cm
Ciasto:
3 i 1/3 szkl. mąki pszennej
2 szkl. cukru pudru
150 g płynnego miodu
1/2 kostki masła
2 jajka
3 łyżki kakao
1 łyżeczka esencji waniliowej
1 łyżeczka sody oczyszczonej
szczypta soli
2 szkl. schłodzonej śmietanki 30 %
1 puszka kajmaku
200 g uprażonych orzechów
2 łyżki cukru pudru
Sposób przygotowania ciasta :
Wymieszac makę z sodą i solą. Masło utrzec z cukrem pudrem na puszysty krem. Następnie nie przerywając ubijania , stopniowo dodając po 1 jajku oraz miód. Do masy partiami dodawac mąkę i dokładnie wyrobic ciasto.
Dzielimy ciasto na dwie równe porcje, do jednej z nich dodajemy kakao. Mieszamy i zawijamy w folie spożywczą.
Prostokątną foremkę wykładamy papierem do pieczenia, natłuszczamy i jasne ciasto rozkładamy w foremce.
Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 C i pieczemy ok. 20 minut , aż ciasto będzie złociste.
Wyjmujemy z piekarnika , odstawiamy na 3 minuty i ostrożnie wyjmujemy z formy. W taki sam spoósb przygotowujemy ciasto ciemne.
Puszkę kajmaku rozgrzewamy w garnuszku i dodajemy polowę uprażonych , posiekanych orzechów ( 100 g). Tak przygotowaną masę wykładamy na ciasto ciemne, na masę kładziemy ciasto jasne i na wierzch bita śmietana ubita z 2 łyżkami cukru pudru i posypujemy orzeszkami , które nam zostały.
Ciasto wstawiamy do lodówki i najlepiej jak zrobimy go z 2 dni wcześniej.
Smacznego :)
Źródło:http://smakolyki-moniki.blogspot.com/2013/06/ciasto-kajmakowe.html