Wykonanie
Przepis wygrzebałam ze swoich zapisków kulinarnych sprzed lat . Uwielbiam te pierożki. Kojarzą mi się ze słodkościami z dzieciństwa.
Ser nadaje im jakąś taką smakowitośc połączoną z
jabłkami , że z miłą chęcią powróciłam do nich po paru latach. Jest to też świetna propozycja na pikniki majowe ;)

Składniki:250 g
mąki250 g
margaryny250 g
sera twarogowego750 g
jabłek ( najlepiej szarej renety ok. 2
jabłek)
cukier pudercukier waniliowy
Twaróg mielimy albo kupujemy gotowy.
Mąkę siekamy z
margaryną , łączymy z
serem i dobrze wyrabiamy ciasto. Rozwałkowujemy na placek ok. 0,5 cm i szklanka wykrawamy krążki.
Jabłka obieramy , kroimy na ósemki , pamiętamy o usunięciu gniazd nasiennych. Na każdym krążku kładziemy kawałek
jabłka i zlepiamy jak pierożek. Pieczemy 30 minut w temp. 180 C. Gotowe pierożki po wystygnięciu polewamy lukrem.
Lukier:250 g
cukru pudru3-4 łyżki gorącej
wodysok z cytrynyCukier puder należy zmieszac z
wodą ( podałam 3-4 łyżki , ale
wody potrzeba tyle , aby uzyskac gładką, gęsta masę )