ßßß Cookit - przepis na Pierożki serowe z jabłkami

Pierożki serowe z jabłkami

nazwa

Wykonanie

Przepis wygrzebałam ze swoich zapisków kulinarnych sprzed lat . Uwielbiam te pierożki. Kojarzą mi się ze słodkościami z dzieciństwa. Ser nadaje im jakąś taką smakowitośc połączoną z jabłkami , że z miłą chęcią powróciłam do nich po paru latach. Jest to też świetna propozycja na pikniki majowe ;)
Składniki:
250 g mąki
250 g margaryny
250 g sera twarogowego
750 g jabłek ( najlepiej szarej renety ok. 2 jabłek)
cukier puder
cukier waniliowy
Twaróg mielimy albo kupujemy gotowy. Mąkę siekamy z margaryną , łączymy z serem i dobrze wyrabiamy ciasto. Rozwałkowujemy na placek ok. 0,5 cm i szklanka wykrawamy krążki. Jabłka obieramy , kroimy na ósemki , pamiętamy o usunięciu gniazd nasiennych. Na każdym krążku kładziemy kawałek jabłka i zlepiamy jak pierożek. Pieczemy 30 minut w temp. 180 C. Gotowe pierożki po wystygnięciu polewamy lukrem.
Lukier:
250 g cukru pudru
3-4 łyżki gorącej wody
sok z cytryny
Cukier puder należy zmieszac z wodą ( podałam 3-4 łyżki , ale wody potrzeba tyle , aby uzyskac gładką, gęsta masę )
Źródło:http://smakolyki-moniki.blogspot.com/2013/04/pierozki-serowe-z-jabkami.html