ßßß Cookit - przepis na Ciasteczka owsiano-czekoladowe

Ciasteczka owsiano-czekoladowe

nazwa

Wykonanie

Cóż można poradzic jak się ma ochotę na coś słodkiego a do sklepu daleko? ;) A no ja znalazłam na to sposób :) Najzdrowiej i najlepiej upiec je sobie samemu w domciu :) Najszybciej może nie , bo piekąc je , musimy wygospodarowac troszkę czasu , ale to nie zmienia faktu , że radośc z jedzenia jest tym lepsza , że mamy świadomośc , że ciasteczka są bez żadnych konserwantów i bez spulchniaczy , od czego potem wątroba boli :)
Składniki:
3 szkl. błyskawicznych płatków owsianych
1 i 1/2 szkl. mąki
szklanka posiekanych orzechów włoskich ( ja dodałam orzechy laskowe i orzechy ziemne pół na pół )
100 g gorzekiej czekolady
2 czubate łyżki masła
1/2 szkl. oleju
1 i 1/2 szkl. cukru
2 jajka
2 łyżeczki proszku do pieczenia
aromat waniliowy
1/2 łyżeczki soli
Blachę wykładamy folią aluminiową.
Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej.
W misce ucieramy masło, mieszamy je z żółtkiem utartymi z cukrem , olejem, ostudzoną czekoladą i aromatem waniliowym.
Ubijamy z białek sztywną pianę. Delikatnie łączymy pianę z utartym kremem czekoladowym.
Mieszamy mąkę z proszkiem do pieczenia i solą. Wsypujemy do miski z kremem.
Dodajemy płatki owsiane i orzechy, porządnie mieszamy.
Nabieramy łyżeczką czubate porcje ciasta i kładziemy w odstępach 5 - cm na przygotowaną blaszkę.
Pieczemy 15- 20 minut w piekarniku nagrzanym do 180 C
Czas pieczenia zależy indywidualnie od piekarnika i od tego jaki efekt chrupkości chcemy uzyskac :) Moje były mega chrupiące.
Smaczengo :)
Źródło:http://smakolyki-moniki.blogspot.com/2013/04/ciasteczka-owsiano-czekoladowe_8.html