Wykonanie
Cóż można poradzic jak się ma ochotę na coś słodkiego a do sklepu daleko? ;) A no ja znalazłam na to sposób :) Najzdrowiej i najlepiej upiec je sobie samemu w domciu :) Najszybciej może nie , bo piekąc je , musimy wygospodarowac troszkę czasu , ale to nie zmienia faktu , że radośc z jedzenia jest tym lepsza , że mamy świadomośc , że
ciasteczka są bez żadnych konserwantów i bez spulchniaczy , od czego
potem wątroba boli :)

Składniki:3 szkl. błyskawicznych
płatków owsianych1 i 1/2 szkl.
mąkiszklanka posiekanych
orzechów włoskich ( ja dodałam
orzechy laskowe i
orzechy ziemne pół na pół )100 g gorzekiej
czekolady2 czubate łyżki
masła1/2 szkl.
oleju1 i 1/2 szkl.
cukru2
jajka2 łyżeczki
proszku do pieczeniaaromat waniliowy1/2 łyżeczki
soliBlachę wykładamy folią aluminiową.
Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli
wodnej.W misce ucieramy
masło, mieszamy je z
żółtkiem utartymi z
cukrem ,
olejem, ostudzoną
czekoladą i
aromatem waniliowym.Ubijamy z
białek sztywną pianę. Delikatnie łączymy pianę z utartym
kremem czekoladowym.Mieszamy
mąkę z
proszkiem do pieczenia i
solą. Wsypujemy do miski z kremem.Dodajemy
płatki owsiane i
orzechy, porządnie mieszamy.Nabieramy łyżeczką czubate porcje ciasta i kładziemy w odstępach 5 - cm na przygotowaną blaszkę.Pieczemy 15- 20 minut w piekarniku nagrzanym do 180 C

Czas pieczenia zależy indywidualnie od piekarnika i od tego jaki efekt chrupkości chcemy uzyskac :) Moje były mega chrupiące.Smaczengo :)