Wykonanie
Jeśli masz ochotę na chwileczkę zapomnienia ......to zapraszam do wypróbowania mojego przepisu na szarlotkę z
budyniem :) Delikatne ciasto , chrupiące z wierzchu z dodatkiem budyniu sprawia ,że ciasto to figuruje u nas na TOPIE najlepszych ciast. :)Wymiary blaszki : 24 x 29 cmTemp. pieczenia : 180 CCzas pieczenia : 30 min. + 45 min.

Składniki:2 szkl.
mąki pszennej1 szkl.
mąki krupczatki1 szkl.
cukru1
margaryna3
żółtka4 łyżki
śmietany 18%1 op.
cukru waniliowego1 łyżeczka
proszku do pieczenia1/2 łyżeczki
soli1 słoik litrowy
jabłek prażonych3 op. budyniu
smietankowego z
cukrem1 litr
mlekabułka tarta
Wykonanie:
Mąki ,
proszek do pieczenia i
sól przesiać przez sitko.Dodać
cukier i
cukier waniliowy,
żółtka i
śmietanę.
Margarynę pokroić na drobne kawałki i całość nożem siekac. Na końcu delikatnie zlepic dłońmi , żeby powstała kula.Owinąć w folię spożywczą i schować do zamrażalnika na 1 godz.
Budyń ugotować w 1 litrze
mleka.Przygotować foremkę , pokryć papierem do pieczenia i wylozyc 1 czesc ciasta i zapiec ok.30 minut . Druga wlozyc ponownie do zamrażalnika .Po podpieceniu spo du wylewamy
jabłka na to ugotowany wcześniej
budyń. Na wierzch wykorzystujemy 2 czesc ciastaPiec w temp. 180 C ok. 45 min. .Czas pieczenia i temp. zalezy od piekarnika. Piec do czasu jak ciasto nabierze pięknego złotego koloru i będzie smakowicie chrupkie :)SMACZNEGO ! :D
