Wykonanie
Kiedyś mogłam jeść tylko owsianki na śniadania, inne posiłki mogły dla mnie nie istnieć o poranku. Obecnie moaj
śniadaniowe upodobania uległy zmianie i na moich
śniadaniowych talerzach pojawiają się najczęściej omlety. Dziś przedstawiam Wam swoją ulubioną wersję - z
kakaowym jogurtem,
bananem i
truskawkami.Składniki (1 porcja):omlet- 2
jajka- łyżka
mąki- pół łyżki
cukru pudru- szczypta
solikakaowy jogurt- 4 łyżki
jogurtu naturalnego- łyżeczka
kakaododatki- pół
banana- kilka
truskawekŻółtka oddzielamy od
białek i ucieramy je z
cukrem na puszystą masę.
Białka ubijamy ze szczyptą
soli na pianę po czym dodajemy do nich ubite wczesniej
żółtka i
mąkę, delikatnie mieszamy drewnianą łyżką. Puszystą masę przelewamy na nagrzaną patelnię (ja smażę na połowie łyżeczki
oleju kokosowego, ale omlety na
maśle są równie pyszne)i na średnim gazie smażymy do zezłocenia się spodniej warstwy. Omlet przekładamy na drugą stronę i ponownie smażymy do zezłocenia. Wyłączamy gaz i zostawiamy omlet na chwilę na patelni (dzięki powolnemu spadkowi temperatury omlet nam nie opadnie i pozostanie puszysty).
Jogurt mieszamy z
kakao.
Banany kroimi w plasterki z
truskawki napołówki lub ćwiartki. Omlet przekładamy delikatnie z patelni na talerz, polewamy
jogurtem i dekorujemy świeżymi
owocami.