Wykonanie
Dlaczego polskie ? Bo w ich nadzieniu znajdują się 4 polskie produkty oznaczone znakiem ChNP ! JEst to ogromne wyróżnienie dla produktów, które są doskonałe :)Poniewaz uwielbiam takie akcje, gdzie promowane są polskie produkty, biorę udział w konkursie " Blog ze znakiem smaku" . Trzymajcie kciuki za moją wygraną :)Takimi produktami są u mnie :
WIŚNIA NADWIŚLAŃSKA : jest lokalnym typem
wiśni sokowej, występującym w
pasie nadwiślanym, od Ożarowa do Lipska. Nadwiślanka ma
owoce wyraźnie mniejsze od
owoców odmian uprawnych, o intensywniejszej barwie – od ciemnoczerwonej do bordowej, taki sam kolor ma jej sok. Charakteryzuje się ona także intensywnym, lekko cierpkim i wyraźnie kwaskowatym smakiem, a także mocnym aromatem.
JABŁKA ŁĄCKIE: Określenie „jabłka łąckie” jest zarezerwowane dla grupy określonych odmian z terenu Kotliny Łąckiej.
Owoce te charakteryzują się dość wysoką kwasowością, tzw. „górską zieloną nutką”, wyjątkową soczystością i aromatem, a także wysoką jędrnością miąższu oraz rumieńcem większym i wyraźniejszym niż
jabłka danego gatunku pochodzące z innych miejsc. W dodatku, jak mawiają sadownicy, „nie rdzewieją” – czyli obrane nie brązowieją.
OSCYPEK:
Oscypek to wędzony
owczy ser wytwarzany na Podhalu. Robi się go ręcznie z
owczego mleka (czasem z niewielką domieszką krowiego), w okresie od maja do września. Jak? Po wydojeniu zwierząt zlewa się
mleko przez lniane płótno do drewnianego wiadra, aby pozbyć się zanieczyszczeń, np. ździebeł słomy. Następnie do
mleka dodaje się tak zwany „klog”, czyli wysuszoną podpuszczkę, która je ścina (albo „klaga”, jak mówią górale). Zwarzoną masę odciska się z
serwatki i formuje w kształt „wrzeciona”. Charakterystyczne
oscypkowe zdobienia powstają poprzez odciśnięcia
sera w rzeźbionej, drewnianej foremce zwanej „oscypiorką”. Takie prawie gotowe
oscypkowe wrzeciono moczy się następnie przez dobę w solance i układa pod dachem bacówki. Tam wędzi się w zimnym
dymie z palonego wewnątrz niewielkiego ogniska i dojrzewa, nabierając przez okres od kilku do kilkunastu dni specyficznego zapachu i jasnobrązowego koloru o herbacianym odcieniu. Dojrzały
oscypek jest twardy, słony, o wyraźnym posmaku wędzenia.
MIÓD WRZOSOWY :
Miód wrzosowy to taki, w którym znajduje się ponad 50% pyłku wrzosowego. Tymczasem w miodzie z Borów Dolnośląskich zawartość pyłku wiodącego dochodzi nawet do 80%, co stanowi o jego wyjątkowości nawet wśród
miodów wrzosowych. Wyjątkowy jest także jego skład: wysoka zawartość proliny (aminokwasu), niska sacharozy i
wody Informacje pochodzą ze strony : http://www.trzyznakismaku.pl/produktySkładniki : / na 4 sakiewki/- 1
jabłko łąckie - garść
wiśni nadwiślańskiej- 2 łyżki
miodu wrzosowego z Borów Dolnośląskich- szczypta
cynamonu- szczypta
kardamonu- 1 "pierożek"
oscypka- 2 łyżki pokruszonych
orzechów nerkowca - arkusz
ciasta francuskiegoPrzygotowanie:1.
Miód,
kardamon i
cynamon rozgrzać w rondelku.2. Do rondelka dodać pokrojone w kostkę
jabłka, wydrylowane
wiśnie i
orzechy- skarmelizować3.
Oscypka pokroić w drobną kostkę4. Zawartość rondelka przenieść do miski- wystudzić.5. Do miski dodać
oscypka6.
Ciasto francuskie podzielić na 4 części, i jeżeli trzeba rozwałkować aby powstały kwadratowe kawałki :)7. Za pomocą kokilki formować sakiewki- kwadratowe kawałki ciasta wyłożyć kokilkę, do środka nakładać farsz a następnie zakleić górę (Jak na zdjęciu poniżej) Zaklejone posmarować
żółtkiem.8. Piec w temp 200 °C przez okolo 15 minut.
