Wykonanie
Ale narobiłem tyłów :( No ale nadrabiam wpisy dzisiaj. Więc jeżeli dobrze policzyć to zostało 10 dni do końca wyzwania :)Ostatnio dostałem pytanie czy po zakończeniu wyzwania kończę pisanie bloga ?Nie, uwielbiam gotować i taki blog dodaje mi tylko coraz więcej przyjemności z tego, więc na pewno nie zaprzestanę go prowadzić :)
Będę dodawał swoje własne autorskie przepisy, a może zacznę testować kolejną książkę :) Zobaczymy :)
Póki co czekam na zapowiedź castingów do MasterChef'a :)))
Dzisiaj niezgodnie z przepisem, ale postanowiłem, że te ostatnie przepisy troszeczkę pozmieniam:)Dlatego " Zrazy wołowe" z książki zmieniły się w zrazy wieprzowe.Na koniec zostawiłem przepisy może nie trudne, co ze zdobyciem składników do nich był problem, ale zobaczycie jak z tego wyszedłem :)Kuchnia śląska jest mi znana, bo bardzo ją lubię:) Więc
kasza gryczana,
buraczki i zrazy to danie, które już nie raz robiłem :)Jak zrobić zrazy ????Potrzebujemy:
wołowinę zrazową- u mnie
sznycel wieprzowy2
cebulemusztardęplasterki
boczkuogórki korniszone2 łyżki
mąki1
marchewka1/4
seleraspora garść
suszonych grzybówsól,
pieprzMięso dzielimy na plastry, bijemy tłuczkiem aby były cienkie.
Cebulę pokroić na cząstki.
Mięso posolić, popieprzyć, posmarowac
musztardą, położyc
boczek,
korniszon i
cebule i zwinąć :)Oprószyć
mąką i zrumienić. dodac
marchew,
seler, zalać
wodą. Dodac
grzyby i dusić na wolnym ogniu około 3 godziny ( ja dusiłem około 40 minut) do miękkości :)