ßßß
- 200 g mąki- 100 g masła- 2 łyżki wody- 200 g boczku- 1 por- natka pietruszki- 3 jajka- 5 łyżek smietanki 30 %- ser gruyere- sól i pieprz
1. przesiać mąkę i dodać kawałeczki masła2. Dodać wodę i ugnieść ciastko3. zawinąć w folię spożywcza i odstawić do lodówki na 20 minut4. Po tym czasie rozwałkować ciasto i wyłożyć na formę wysmarowaną oliwą.5. Pieć z obciążeniem około 12 minut, potem 5 bez obciążenia w 180 °C6. Boczek pokroić w paski i obsmażyć7. Do boczku dodac pokrojona i umytą por8. W misce połączyć jajka ze śmietanką, sola i pieprzem oraz posiekaną natką pietruszki i startym serem9. Boczek z porem wyłozyc na cieście, wszystko zalać masą jajeczna, a na wierzchu posypać dodatkowo serem.10. Piec w 180 °C do uzyskania złotego koloru na wierzchu.