Wykonanie
Zdecydowanie moim autorytetem w kuchni jest Gordon
Ramsay! Oczywiście nie tylko on, ale dzisiaj właśnie jego potrawa:)Liczba posiadanych przez niego gwiazdek Michelin jest naprawdę imponująca i motywująca do gotowania :)

- 200 g
mąki- 100 g
masła- 2 łyżki
wody- 200 g
boczku- 1
por-
natka pietruszki- 3
jajka- 5 łyżek
smietanki 30 %-
ser gruyere-
sól i
pieprz
1. przesiać
mąkę i dodać kawałeczki
masła2. Dodać
wodę i ugnieść
ciastko3. zawinąć w folię spożywcza i odstawić do lodówki na 20 minut4. Po tym czasie rozwałkować ciasto i wyłożyć na formę wysmarowaną
oliwą.5. Pieć z obciążeniem około 12 minut,
potem 5 bez obciążenia w 180 °C6.
Boczek pokroić w paski i obsmażyć7. Do
boczku dodac pokrojona i umytą
por8. W misce połączyć
jajka ze
śmietanką,
sola i
pieprzem oraz posiekaną
natką pietruszki i
startym serem9.
Boczek z
porem wyłozyc na cieście, wszystko zalać masą jajeczna, a na wierzchu posypać dodatkowo
serem.10. Piec w 180 °C do uzyskania złotego koloru na wierzchu.