ßßß

/ na około 25 placków/PLACKI:- 1 kg ziemniaków- 3 cebule- 2 jajka- sól i pieprz- łyżka mąki pszennejSOS:- 2 kalarepki- 0,5 kg pieczarek- 2 cebule- 125 ml wina białego wytrawnego- 400 ml śmietany
1. Obieramy ziemniaki i trzemy na najmniejszych oczkach, to samo robimy z cebulą.2. Dodajemy mąke, jajka sól i pieprz.3. Smażymy placki na złoty kolor z obu stron.4. Kroimy pieczarki, kalarepki i cebule w kostkę.5. Smażymy wszystko na złoty kolor, po czym dodajemy wino i śmietanę. Dodajemy sól i pieprz.6. Gotujemy aż do zgęstnienia sosu.Podajemy placki z gorącym sosem.Dodatkowo jeżeli posypiemy zielona pietruszką będzie się wspaniale prezentować- no chyba że ktoś nie lubi pietruszki - jak Ja ! :))))
Przepis pochodził z mojego poprzedniego bloga.