Wykonanie
Niedługo recenzja książki
Magdy Gessler " Kuchenne Rewolucje" a już dzisiaj jeden z jej przepisów.Do placków ziemniaczanych powrócimy dokładniej w naszej szkole gotowania.Pierwsze skojarzenie na słowo placki ziemniaczane ??? Dla mnie to placki ze
śmietaną i
cukrem, albo placki po węgiersku.W tradycyjny skład placków kiedyś wchodziły same
ziemniaki, czego dowiedziałem się od samej autorki książki:) W jej przepisie z książki jak i tym który ja znam i moja babcia z mamą jest
cebula i
mąka.


/ na około 25 placków/PLACKI:- 1 kg
ziemniaków- 3
cebule- 2
jajka-
sól i
pieprz- łyżka
mąki pszennejSOS:- 2
kalarepki- 0,5 kg
pieczarek- 2
cebule- 125 ml
wina białego wytrawnego- 400 ml
śmietany
1. Obieramy
ziemniaki i trzemy na najmniejszych oczkach, to samo robimy z
cebulą.2. Dodajemy
mąke,
jajka sól i
pieprz.3. Smażymy placki na złoty kolor z obu stron.4. Kroimy
pieczarki,
kalarepki i
cebule w kostkę.5. Smażymy wszystko na złoty kolor, po czym dodajemy
wino i
śmietanę. Dodajemy
sól i
pieprz.6. Gotujemy aż do zgęstnienia sosu.Podajemy placki z gorącym sosem.Dodatkowo jeżeli posypiemy zielona
pietruszką będzie się wspaniale prezentować- no chyba że ktoś nie lubi
pietruszki - jak Ja ! :))))

Przepis pochodził z mojego poprzedniego bloga.