Wykonanie

Dzisiaj czas na
wieprzowinę:-)Przygotowanie
schabu:Kilogram
schabu (może być również
szynka wieprzowa) nacinamy, skrapiamy
cytryną i solimy wg uznania. Następnie nacieramy
schab startym
czosnkiem oraz kuminem i tak zostawiamy do zamarynowania na pół godziny do godziny.

Gotowanie:Bierzemy duży garnek, w którym zmieścimy nasz
schab i rozgrzewamy
oliwę w garnku.Gdy
oliwa w garnku się nagrzeje, wkładamy
schab i dodajemy:1
cebulę pokrojoną w plastry2 kostki
bulionu wołowego.Gotujemy
schab, delikatnie go obracając. Po paru minutach dodajemy również:1 łyżkę ekstraktu
pomidorowego,skrojoną w kostkę
paprykę czerwoną lub zieloną orazgarść świeżej
mięty.Aby
mięso nie przywierało, dodajemy również gorącej
wody tak aby zakryła ona
mięso. Przykrywamy garnek pokrywką i gotujemy
mięso przez ok 50 minut na normalnym ogniu, od czasu do czasu mieszając i dodając gorącej
wody jeśli konieczne. Próbujemy również sosu, jeśli nie jest on wystarczająco słony dodajemy
soli wg naszego uznania.

Po 50 minutach ściągamy pokrywkę i zostawiamy jeszcze chwilę na ogniu aby
woda odparowała a sos stał się bardziej gęsty.Aby nabrał koloru pieczemy. Po tym wszystkim przekładamy
schab do naczynia żaroodpornego i polewamy sosem. Wkładamy do piekarnika na 20 minut w temperaturze 200 stopni.Wyciągamy z piekarnika kroimy w kromki i polewamy resztką sosu.Efekt? Jak na pierwszym zdjęciu:-)Ps. na pierwszym zdjęciu obok
mięsa postawiliśmy miseczkę z pyszną
fasolą, na którą przepis już wkrótce