Wykonanie

Pamiętacie taki radziecki wynalazek jak patelnia do wypiekania ciasteczek? Nieśmiertelna, ciężka ale idealnie wyważona. Doskonale dogrzewa
ciasteczka z każdej strony.Kto jej nie odziedziczył po przodkach może bez problemu ją kupić na serwisach aukcyjnych.Takie
ciasteczka to smak mojego dzieciństwa. Rozkosz, na którą czekałam przed świętami Bożego Narodzenia. Nadziane masą
czekoladową były uwielbiane przez moją rodzinę.

Proporcja na około 100 sztuk:- 4 szklanki
mąki pszennej- 200 gr
śmietany kwaśnej- 200 gr
masła roślinnego / naturalnego- 1/2 szklanki
cukru- 3 łyżki
miodu- 2
żółtka + 1 całe
jajo- 1 łyżeczka
sody, szczypta
soliSkładniki ciasta zagnieść. Schłodzić godzinę w lodówce. Odrywać małe kawałeczki. Układać w otworach rozgrzanej patelni, smażyć po 2 minuty z każdej strony.- 200 gr
masła roślinnego- 6-8 łyżek
cukru- 4 łyżki
kakao- 1/3 szklanki
mleka- szczypta
soli- 1 i 3/4 szklanki
mleka w proszku- szklanka okruchów z pieczenia
ciasteczek / pokruszonych
herbatników
Masło,
cukier,
kakao,
mleko i
sól podgrzać do połączenia składników. Dodać
mleko w proszku - zmiksować. Dodać
ciasteczka. Przygotowaną letnią masą nadziewać połówki "
orzechów" i sklejać je ze sobą.