ßßß Cookit - przepis na Orzechy nadziewane czekoladą ( ciastka )

Orzechy nadziewane czekoladą ( ciastka )

nazwa

Wykonanie

Pamiętacie taki radziecki wynalazek jak patelnia do wypiekania ciasteczek? Nieśmiertelna, ciężka ale idealnie wyważona. Doskonale dogrzewa ciasteczka z każdej strony.
Kto jej nie odziedziczył po przodkach może bez problemu ją kupić na serwisach aukcyjnych.
Takie ciasteczka to smak mojego dzieciństwa. Rozkosz, na którą czekałam przed świętami Bożego Narodzenia. Nadziane masą czekoladową były uwielbiane przez moją rodzinę.
Proporcja na około 100 sztuk:
- 4 szklanki mąki pszennej
- 200 gr śmietany kwaśnej
- 200 gr masła roślinnego / naturalnego
- 1/2 szklanki cukru
- 3 łyżki miodu
- 2 żółtka + 1 całe jajo
- 1 łyżeczka sody, szczypta soli
Składniki ciasta zagnieść. Schłodzić godzinę w lodówce. Odrywać małe kawałeczki. Układać w otworach rozgrzanej patelni, smażyć po 2 minuty z każdej strony.
- 200 gr masła roślinnego
- 6-8 łyżek cukru
- 4 łyżki kakao
- 1/3 szklanki mleka
- szczypta soli
- 1 i 3/4 szklanki mleka w proszku
- szklanka okruchów z pieczenia ciasteczek / pokruszonych herbatników
Masło, cukier, kakao, mleko i sól podgrzać do połączenia składników. Dodać mleko w proszku - zmiksować. Dodać ciasteczka. Przygotowaną letnią masą nadziewać połówki "orzechów" i sklejać je ze sobą.
Źródło:http://kawawszklance.blogspot.com/2014/12/orzechy-nadziewane-czekolada-ciastka.html