ßßß


Składniki na ciasto:6 jajek80 g cukru115 g mąki pszennej25 g kakao40 g masła, roztopionego i wystudzonego2 łyżki mioduMąkę i kakao przesiać.Białka oddzielić od żółtek. Żółtka utrzeć z miodem na jasny, puszysty krem.Białka ubić na sztywno, pod koniec ubijania dodając cukier. Dodać krem z żółtek i delikatnie wymieszać. Do masy delikatnie wmieszać przesianą mąkę i kakao. Wlać masło i równie delikatnie wymieszać.Tortownicę o średnicy 23 cm wysmarować masłem, wyłożyć papierem do pieczenia,samo dno. Gotową masę delikatnie przelać do tortownicy. Piec w temperaturze 180 stopni C przez około 30 minut. Przestudzić w formie, następnie wyjąć i wystudzić na kratce. Wystudzony blat przekroić wzdłuż na 2 równe części.Składniki na krem:pół szklanki mlekaokoło 1 szklanki mleka w proszku (pełnego) *około 3 łyżek miodu150 g masłaMleko (w płynie) , masło i miód zagotować (tak aby masło się roztopiło i składniki się połączyły). Ostudzić. Wsypać mleko w proszku i ucierać, do gładkości.* Ja dawałam mleko w proszku na "oko" chciałam uzyskać masę, która nie będzie za sztywna moja miała konsystencję gęstego jogurtu(widać na 3 zdj.) , ale miej więcej było to w około szklanki może ciut więcej.Przełożyć ciasto kremem.Składniki na polewę:1,5 łyżki masła4 łyżki kakao3 łyżki cukruokoło 5 łyżek śmietany kremowejMasło, cukier, kakao włożyć do garnuszka i podgrzać na małym ogniu aby składniki się połączyły. Zdjąć z ognia i wlać śmietanę dokładnie wymieszać. Polać gotowe ciasto i włożyć je do lodówki na kilka godzin.