Wykonanie
Mój pierwszy kęs tego ciasta i myśli "Boże to ciasto jest zaj...." chociaż z reguły nie przeklinam. A na drugi dzień jest jeszcze lepsze w smaku. Jest dużo przepisów na to ciasto ale mój autorski jest znakomity :)



Składniki na ciasto:6
jajek80 g
cukru115 g
mąki pszennej25 g
kakao40 g
masła, roztopionego i wystudzonego2 łyżki
mioduMąkę i
kakao przesiać.
Białka oddzielić od
żółtek.
Żółtka utrzeć z
miodem na jasny, puszysty krem.
Białka ubić na sztywno, pod koniec ubijania dodając
cukier. Dodać krem z
żółtek i delikatnie wymieszać. Do masy delikatnie wmieszać przesianą
mąkę i
kakao. Wlać
masło i równie delikatnie wymieszać.Tortownicę o średnicy 23 cm wysmarować
masłem, wyłożyć papierem do pieczenia,samo dno. Gotową masę delikatnie przelać do tortownicy. Piec w temperaturze 180 stopni C przez około 30 minut. Przestudzić w formie, następnie wyjąć i wystudzić na kratce. Wystudzony blat przekroić wzdłuż na 2 równe części.Składniki na krem:pół szklanki
mlekaokoło 1 szklanki
mleka w proszku (pełnego) *około 3 łyżek
miodu150 g
masłaMleko (w płynie) ,
masło i
miód zagotować (tak aby
masło się roztopiło i składniki się połączyły). Ostudzić. Wsypać
mleko w proszku i ucierać, do gładkości.* Ja
dawałam mleko w proszku na "oko" chciałam uzyskać masę, która nie będzie za sztywna moja miała konsystencję gęstego
jogurtu(widać na 3 zdj.) , ale miej więcej było to w około szklanki może ciut więcej.Przełożyć ciasto kremem.Składniki na polewę:1,5 łyżki
masła4 łyżki
kakao3 łyżki
cukruokoło 5 łyżek
śmietany kremowej
Masło,
cukier,
kakao włożyć do garnuszka i podgrzać na małym ogniu aby składniki się połączyły. Zdjąć z ognia i wlać
śmietanę dokładnie wymieszać. Polać gotowe ciasto i włożyć je do lodówki na kilka godzin.