Wykonanie

To ciasto popełniłam kiedyś przez pomyłkę. Miałam zrobić piernik, ale tak jakoś zakręciłam się przy moim maluchu, że pomyliłam proporcje.Improwizując powstało przepyszne ciasto
czekoladowe. Jest miękkie, wilgotne, raczej w stylu brownie niż puszystego murzynka. Dajemy do niego to na co mamy ochotę - czyli ciasto idealne. Dopasowuje się do gustu jedzącego - a nie odwrotnie :)I jeszcze jedna jego zaleta - robiąc je nie używamy miksera! całość wystarczy zamieszać widelcem i gotowe.Z tego ciasta wyjdą też doskonałe muffinki - gdyż zasada jego wykonania jest identyczna.

Proporcje na keksówkę 35 x 12 cm- 3
jajka- 3/4 szkl.
kefiru /
jogurtu /
maślanki- 3/4 szkl. powideł ( lub kwaśnego
dżemu)- 0,5 szkl.
oleju- 2,5 szklanki
mąki- 2 łyżki
kakao- 1 łyżeczka
proszku do pieczenia- 1,5 łyżeczki
sodydodatkowo:- 1 kg drobnej węgierki pokrojonej na cząstki ( drobna węgierka ma mniej soku niż ta duża - dlatego lepiej sprawdzi się w cieście )- 100 gr
cukierków krówek- 100 gr (tabliczka)
gorzkiej czekoladySuche składniki mieszamy ze sobą w większej misce.Mokre rozbełtujemy w mniejszej miseczce.Mokre składniki przelewamy do suchych i mieszamy widelcem tylko do połączenia się składników. Nie róbmy tego dokładnie, gdyż ciasto usiądzie. Mogą pozostać grudki.Wsypujemy 4/3
dodatków do ciasta i szybko mieszkamy. Wylewamy do wyłożonej papierem do pieczenia keksówki, na wierzch wykładamy 1/4 mieszanki
cukierko-owocowej. Pieczemy w 170 'C przez 40-45 minut, lub do tzw. suchego patyczka.

Ciasto dołączam do akcji Miksera Kulinarnego !