ßßß Cookit - przepis na Spaghetti bolognese ze świeżych pomidorów

Spaghetti bolognese ze świeżych pomidorów

nazwa

Wykonanie

Istnieje wiele rodzajów spaghetti, lecz to jest moim ulubionym.
Aromatyczny sos, który oblepia smakiem długie nitki makaronu. Najbardziej smakuje mi jesienią - kiedy można go przygotować na bazie świeżych pomidorów. Sos bolognese nie należy do sosów ekspresowych. Aby był smaczny i pełen smaku należy gotować go długo aby uzyskać pełną gamę smaków.
Zdecydowanie polecam!
Porcja na 4 osoby:
- 35 dag mięsa mielonego ( u mnie z łopatki)
- 2 duże marchewki
- 2 cebule
- 4- 5 pomidorów
- 2 ząbki czosnku
- 1/2 łyżeczki pieprzu cayenne
- 1 łyżeczka suszonego oregano, tymianku i bazylii ( lub 2 płaskie łyżki ziół prowansalskich)
- 1 łyżka cukru
- sól do smaku ( ok. łyżeczki )
- 2 łyżki oleju
Pomidory sparzyć, zdjąć skórkę. Czosnek posiekać.
Marchewkę i cebulę pokroić w kostkę. Do rondla wlać olej, dodać czosnek. Jak się podgrzeje i puści swój aromat dodać mięso mielone. Podsmażyć jednocześnie rozbijając widelcem grudki. Dodać marchewkę i cebulę. Zeszklić warzywa. Dodać pomidory i suszone zioła. Zmniejszyć ogień na minimum. Dusić do momentu rozpadu pomidorów i cebuli ( ok 40 - 50 minut) pod przykryciem. Następnie zwiększyć gaz i gotować ok. 15 minut bez pokrywki w celu odparowania wody i zagęszczeniu sosu.
Doprawić cukrem, pieprzem cayenne i solą.
Makaron spaghetti ugotować wg instrukcji na opakowaniu, odcedzić. Przełożyć do rondla z sosem. Wymieszać, odstawić na kilka minut aż makaron nabierze smaku sosu. Ewentualnie doprawić solą.
Podawać.
Źródło:http://kawawszklance.blogspot.com/2014/09/spaghetti-bolognese-ze-swiezych.html