Istnieje wiele rodzajów spaghetti, lecz to jest moim ulubionym.Aromatyczny sos, który oblepia smakiem długie nitkimakaronu. Najbardziej smakuje mi jesienią - kiedy można go przygotować na bazie świeżych pomidorów. Sos bolognese nie należy do sosów ekspresowych. Aby był smaczny i pełen smaku należy gotować go długo aby uzyskać pełną gamę smaków.Zdecydowanie polecam!Porcja na 4 osoby:- 35 dag mięsa mielonego ( u mnie z łopatki)- 2 duże marchewki- 2 cebule- 4- 5 pomidorów- 2 ząbki czosnku- 1/2 łyżeczki pieprzu cayenne- 1 łyżeczka suszonego oregano, tymianku i bazylii ( lub 2 płaskie łyżki ziół prowansalskich)- 1 łyżka cukru- sól do smaku ( ok. łyżeczki )- 2 łyżki olejuPomidory sparzyć, zdjąć skórkę. Czosnek posiekać.Marchewkę i cebulę pokroić w kostkę. Do rondla wlać olej, dodać czosnek. Jak się podgrzeje i puści swój aromat dodać mięso mielone. Podsmażyć jednocześnie rozbijając widelcem grudki. Dodać marchewkę i cebulę. Zeszklić warzywa. Dodać pomidory i suszone zioła. Zmniejszyć ogień na minimum. Dusić do momentu rozpadu pomidorów i cebuli ( ok 40 - 50 minut) pod przykryciem. Następnie zwiększyć gaz i gotować ok. 15 minut bez pokrywki w celu odparowania wody i zagęszczeniu sosu.Doprawić cukrem, pieprzem cayenne i solą.Makaron spaghetti ugotować wg instrukcji na opakowaniu, odcedzić. Przełożyć do rondla z sosem. Wymieszać, odstawić na kilka minut aż makaron nabierze smaku sosu. Ewentualnie doprawić solą.Podawać.