Moim pierwszym wpisem zaproszę Was na lekki obiad.Sałatka jest szybkim daniem. Kiedy z nieba leje się żar wydaje się być idealnym rozwiązaniem. Proponuję zrobić ją z tuńczykiem. Dla mięsożerców alternatywą jest grillowana pierś z kurczaka.Dobrze się sprawdzi jako syty lunch do pracy.Czas przygotowania produktów równy czasowi gotowania makaronu co jest niewątpliwą zaletą.Proporcje na dwie głodne osoby:- puszka tuńczyka w kawałkach- 2 pomidory- mała papryka ( u mnie zielona)- 1/4 pęczka koperku- kilka liści sałaty- 1/2 opakowania dowolnego makaronu ( u mnie Farfalle)- sok z cytryny, pieprz, sól, miódolej /oliwa z oliwekMakaron ugotować wg instrukcji na opakowaniu. Wystudzić. Sałatę porwać, pomidory sparzyć. Wraz z papryką posiekać na drobne cząstki. Koperek posiekać.Przygotować vinegret. Na 3 części oliwy/oleju wziąć 1 część soku z cytryny + odrobinę miodu + szczyptę soli = wymieszać na emulsję ( polecam mały słoiczek w roli shakera). Spróbować. To sos nadaje smak potrawie. Ma być kwaśno słodko słony. W razie potrzeby dosmaczyć.Na talerzu ułożyć sałatę, makaron, tuńczyka, pomidory, paprykę, koperek. Całość polewamy przygotowanym sosem. Przed podaniem oprószyć świeżo zmielonym pieprzem.