Wykonanie
Przepis na bazowe
ciasteczka owsiane od dawna mam w zeszycie z przepisami, tym razem wzbogaciłam je o kilka dodatków i wyszły pyszne
cynamonowe, pachnące.
Cukier oczywiście można zastąpić innym słodzikiem, ciasto powinno wyjść plastyczne, ale nie klejące, wtedy łatwo wykrawać z niego dowolne kształty.Im cieniej uda Wam się rozwałkować ciasto, tym bardziej kruche będą
ciasteczka, trzymane w szczelnej puszce zachowają kruchość na ładnych parę dni.

175 g
mąki pełnoziarnistej ( użyłam orkiszowej, może być też inna razowa)50 g
mąki pszennej T50050 g
płatków owsianych ( zmielonych)szczypta
soli1/2 łyżeczki ciemnego
kakaoszczypta
goździków mielonychpłaska łyżeczka
cynamonu1/2 łyżeczki
proszku do pieczenia bio100 g
masła miękkiego3 łyżki
brązowego cukru*2-3** łyżki zimnego
jogurtu naturalnego ( może być też zimne
mleko)
Płatki owsiane zmielić na b. drobno. Połączyć z
mąkami, sypkimi składnikami i
przyprawami.Dodajemy kawałki
masła i wszystko razem łączymy tak jak do kruszonki.Dodajemy na koniec
cukier i
jogurt i zagniatamy plastyczne ciasto.Nie powinno się kruszyć, ani też lepić. Zawijamy je w folię i wkładamy na minimum 30 min. do lodówki.Wałkujemy na grubość 5 mm, nie podsypując zaq dużo
mąką.Wycinamy kształty
ciasteczek, układamy na papierze do pieczenia.Wkładamy do nagraneo do 180 stopni pieca i pieczemy do zezłocenia ( ok. 10 minut).Chwilę studzimy i delikatnie zdemujemy na kratkę i studzimy.Ostudzone trzymamy w szczelnym pojemniku.

* jeśli użyjecie słodzika w płynie np.
syropu klonowego/ z agawy itp, dodajcie mniej pozostałych płynnych składników** podaję orientacyjnie, zależy jakiej
mąki użyjecie i jakiego słodzika