ßßß Cookit - przepis na Owsiane ciasteczka korzenne

Owsiane ciasteczka korzenne

nazwa

Wykonanie

Przepis na bazowe ciasteczka owsiane od dawna mam w zeszycie z przepisami, tym razem wzbogaciłam je o kilka dodatków i wyszły pyszne cynamonowe, pachnące.
Cukier oczywiście można zastąpić innym słodzikiem, ciasto powinno wyjść plastyczne, ale nie klejące, wtedy łatwo wykrawać z niego dowolne kształty.
Im cieniej uda Wam się rozwałkować ciasto, tym bardziej kruche będą ciasteczka, trzymane w szczelnej puszce zachowają kruchość na ładnych parę dni.
175 g mąki pełnoziarnistej ( użyłam orkiszowej, może być też inna razowa)
50 g mąki pszennej T500
50 g płatków owsianych ( zmielonych)
szczypta soli
1/2 łyżeczki ciemnego kakao
szczypta goździków mielonych
płaska łyżeczka cynamonu
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia bio
100 g masła miękkiego
3 łyżki brązowego cukru*
2-3** łyżki zimnego jogurtu naturalnego ( może być też zimne mleko)
Płatki owsiane zmielić na b. drobno. Połączyć z mąkami, sypkimi składnikami i przyprawami.
Dodajemy kawałki masła i wszystko razem łączymy tak jak do kruszonki.
Dodajemy na koniec cukier i jogurt i zagniatamy plastyczne ciasto.
Nie powinno się kruszyć, ani też lepić. Zawijamy je w folię i wkładamy na minimum 30 min. do lodówki.
Wałkujemy na grubość 5 mm, nie podsypując zaq dużo mąką.
Wycinamy kształty ciasteczek, układamy na papierze do pieczenia.
Wkładamy do nagraneo do 180 stopni pieca i pieczemy do zezłocenia ( ok. 10 minut).
Chwilę studzimy i delikatnie zdemujemy na kratkę i studzimy.
Ostudzone trzymamy w szczelnym pojemniku.
* jeśli użyjecie słodzika w płynie np. syropu klonowego/ z agawy itp, dodajcie mniej pozostałych płynnych składników
** podaję orientacyjnie, zależy jakiej mąki użyjecie i jakiego słodzika
Źródło:http://zufikowo.blogspot.com/2014/11/owsiane-ciasteczka-korzenne.html