ßßß Cookit - przepis na Przekładaniec toffee na krakersach. Wesołych Świąt.

Przekładaniec toffee na krakersach. Wesołych Świąt.

nazwa

Wykonanie

To ciasto to totalna improwizacja, miała być karpatka na krakersach, ale nieco ją wzbogaciłam, doszła jeszcze jedna warstwa, potem następna, wszystko zwieńczyłam prażonym słonecznikiem i wiórkami czekolady i tak powstało to ciasto. Bardzo wszystkim smakowało bo nie było zbyt słodkie i 2 kawałki z powodzeniem można zjeść. Słone krakersy zamiast herbatników to wybór przypadkowy ale bardzo trafiony.
Ich słoność przyjemnie kontrastuje z kajmakiem, puszyste kremowe warstwy koją podniebienie, bardzo polecam, jeśli macie ochotę na coś pysznego, a macie dość pilnowania piekarnika;-)
Niestety nie miałam w tym roku czasu na wypieki typowo świąteczne przed świętami, może uda mi się zamieścić coś w trakcie lub po świętach, zapraszam.
Życzę cudownych i smakowitych Świąt, aby pogoda, humor i apetyt dopisały :)
1 duża paczka krakersów
100 g kajmaku (użyłam z puszki)
500 ml śmietany kremówki 30% mocno schłodzonej (odlewamy z tego pół szklanki)
4 łyżki cukru pudru
płaska łyżeczka agaru * + reszta śmietanki
budyń:
250 ml mleka
2 łyżki skrobi ziemniaczanej
2 łyżki mąki pszennej
krem:
budyń (wyżej)
200 g bardzo miękkiego masła
180 g cukru pudru
ziarenka z połowy laski wanilii lub łyżeczka pasty waniliowej
3 łyżki ziaren słonecznika
1 łyżeczka brązowego cukru
wiórki czekoladowe do posypania
Forma 20x30 cm.
Najpierw gotujemy budyń : Część mleka podgrzewamy na małym ogniu, w pozostałym rozprowadzamy mąkę i łączymy z resztą mleka, ciągle mieszamy do zagotowania i zgęstnienia całości. Przykrywamy kawałkiem folii spożywczej aby nie powstał kożuch i odstawiamy do ostygnięcia.
Teraz krem : Ucieramy miękkie masło z cukrem i dodajemy partiami zimny budyń i wanilię. Miksujemy aż powstanie gładka masa.
Agar podgrzewamy mieszając w pozostałej śmietance aż do zagotowania, odstawiamy do ostygnięcia.
Układamy w formie (jeśli nie macie teflonowej lub szklanej lepiej wyłożyć dno folią alum. lub spożywczą) warstwę krakersów, smarujemy cienką warstwą kajmaku (ja swój podgrzałam wkładając puszkę do gorącej wody-wtedy łatwiej go smarować), na to warstwę krakersów. Potem nakładamy warstwę z kremem (całym). Na koniec ubijamy śmietankę z cukrem, a pod koniec ubijania dodajemy rozpuszczony w śmietance ostudzony agar i miksujemy razem i wykładamy ostatnią warstwę ciasta.
Słonecznik prażymy na suchej patelni z cukrem, kiedy ostygnie posypujemy wierzch ciasta.
Dodatkowo posypujemy ciasto wiórkami czekoladowymi.
Najlepiej chłodzić ciasto przez całą noc, wtedy lepiej się kroi.
* agar zastąpił mi żelatynę, możecie jej użyć rozpuszczając ją wcześniej i schłodzoną miksturę dodać do ubitej śmietany.
Źródło:http://zufikowo.blogspot.com/2014/04/przekadaniec-toffee-na-krakersach.html