Wykonanie
Na Zufikowie 400 fanów na fb, co mnie ogromnie cieszy, z tej okazji musi być coś na uczczenie takiej chwili!Z ogromnej i nagłej ochoty na coś słodkiego -
czekoladowego, z kremem, z
orzechami,
biszkoptami i posypką
czekoladową (każdy miał inne życzenie) - powstał taki oto deser/ciasto.Najlepsze jest na drugi dzień, łatwiej się kroi bo
herbatniki miękną, u nas oczywiście było krojone już po 2 godzinach, ale też wytrzymało :)Użyłam twardych
herbatników, bo nie chciałam aby zbyt namiękły - jeśli wolicie użyjcie tych bardziej miękkich (ostrożnie jednak przy nasączaniu).


forma 20x20 cm3 paczki twardych
herbatników (po 10 sztuk)200 g
masła w temperaturze pokojowej150 g
serka Twój smak (lub gęstego
serka homogenizowanego)1/2 łyżeczki ekstraktu
migdałowego (użyłam 100% naturalnego Skworcu)120 g
cukru pudru7 sztuk zmielonych
biszkoptów50 g
orzechów laskowych ze skórką lub bez (zmielonych)szczypta
soli (konieczna) lub użyjcie
solonych orzeszków2 łyżki
kakao1 łyżeczka
kawy instant1/3 szklanki wrzątkutabliczka
gorzkiej czekolady lub
płatki czekoladowe do posypania



Zalewamy wrzątkiem
kakao i
kawę i odstawiamy do ostygnięcia.Miksujemy
masło z
cukrem pudrem na puszysto, dodajemy stopniowo
serek i dalej miksujemy.Na koniec dodajemy ekstrakt
migdałowy, zmielone
orzechy i
biszkopty i delikatnie mieszamy łyżką.Układamy warstwę
herbatników w naczyniu (użyłam szklanego, jeśli macie inne lepiej wyłożyć folią spożywczą), nasączamy je miksturą
kakaowo-
kawową (można też zanurzać
herbatniki i je układać).Na
herbatniki nakładamy warstwę kremu. Na to znów nasączone
herbatniki i tak do wyczerpania składników. Wierzch posypujemy wiórkami
czekolady lub
płatkami (najlepiej przed podaniem, ja zrobiłam to wcześniej i
czekolada była mocno schłodzona).Chłodzimy ciasto w lodówce.Kroimy
ostrym nożem.