ßßß Cookit - przepis na Szarlotka z recycling'u ( z czerstwego chleba )

Szarlotka z recycling'u ( z czerstwego chleba )

nazwa

Wykonanie

To był dość udany eksperyment, gdyby nie był, nie znalazłby się tutaj:)
Może to lekko cudaczny pomysł, ale przecież chleba wyrzucać nie wolno,
zresztą żadnego jedzenia nie powinno się wyrzucać.
Kto lubi szarlotki, to przepis dla niego.
Kto lubi przaśne, rustykalne ciasta, to polecam.
Ja szarlotki uwielbiam, zjem pod każdą postacią, sypaną, zagniataną czy układaną warstwami.
Ta jest wyjątkowa, zjadłam 2 kawałki jeden po drugim aby móc ją tutaj opisać.
Nie czuć chleba wcale ( zależy oczywiście jakiego użyjecie - mój był razowiec ze słonecznikiem),
czuć jabłko i cynamon oraz chrupkość kruszonki.
Herbatniki na dnie przypominają kruche ciasto bo nasiąkają w trakcie pieczenia.
Po upieczeniu ciasto jest zwarte i łatwo się kroi. Najlepsze na ciepło.
W tak upalny dzień jak dzisiejszy dodatkowo gałka lodów obowiązkowa:)
wymysł własny
foremka 20x20
300 g chleba ( u mnie razowy ze słonecznikiem)
ok. 1 szklanka mleka (wlewać stopniowo)
1 jajko
3 łyżki cukru
1 łyżka cukru z wanilią
1 łyżeczka cynamonu
garść rodzynek
1 duże jabłko
łyżka masła
kruszonka (miałam zamrożoną)
9 herbatników na dno formy
Piekarnik nastawiamy na 180 stopni (termoobieg).
Z chleba odkrawamy twardą skórkę z góry, resztę kruszymy na drobne kawałeczki.
W misce rozkłócamy jajko z mlekiem i dosładzamy cukrem i cukrem z wanilią.
Wkładamy do tego pokruszony chleb i namaczamy ok. 10 minut.
Powinna powstać płynna luźna papka ( pomagamy sobie widelcem aby do końca rozkruszyć namoczony chleb), jeśli mleka jest za mało, dodajemy jeszcze trochę.
Dodajemy rodzynki, połowę cynamonu, mieszamy i odstawiamy.
Foremkę smarujemy masłem, wykładamy papierem.
Jabłko obieramy, kroimy w cienkie plasterki, obtaczamy w roztopionym maśle i pozostałym cynamonie.
Na dnie formy układamy herbatniki, nakładamy na nie papkę chlebową tak by lekko je pokryła. Na to układamy kawałki jabłka. Przykrywamy je warstwą chlebową, posypujemy kruszonką. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika i zapiekamy ok 30-35 minut.
Źródło:http://zufikowo.blogspot.com/2013/05/szarlotka-z-recyclingu-z-czerstwego.html