Wykonanie
Sałatka ta była dodatkiem do tarty, również cukiniowej:)Do tej sałatki potrzebny jest dość zdecydowany w smaku dressing, ale nie na tyle aby zdominował delikatny smak
cukinii.Taką
sałatkę przygotował J. Oliver w którymś zestawie w swoich szalonych i smakowitych 30-minutowych obiadach. Zawsze chciałam wypróbować taką
sałatkę, ale ciężko trafić na bardzo
młodą cukinię (taką jeszcze z kwiatami), a taka mi się trafiła prosto z ogródka teściowej;) Bardzo dziękuję;)2-3
młode marchewki2 małe
cukinie zielone2 małe
cukinie żółte
czerwona cebulaprażone
pestki dynidressing improwizowany :
olej lniany,
sok z cytryny(sporo),
sól,
pieprz,skórka starta z
cytryny,
płatki chili, zmiażdżony ząbek
czosnku,ja dodałam też posiekany
koperek ale nie pamiętamczy był w oryginale, ale pasuje świetnie.Warzywa kroimy, a właściwie strugamy na długie wstęgi wraz ze skórką za pomocą zwykłej obieraczki do warzyw (ja mam taką szerszą z IKEA),
cebulkę kroimy na cieniutkie krążki i mieszamy delikatnie wszystko. Polewamy dressingiem, posypujemy pestkami i od razu spożywamy.