Wykonanie
Kurczak pieczony w całości to wspaniały pomysł na niedzielny obiad. Przepis jest mojego autorstwa, bardzo smakował mojej rodzinie.
Kurczak ma piękny kolor i jak to stwierdził mój tata: pachnie lasem, a wszystko dzięki ziarnom jałowca.


Składniki:1,5 kg
kurczakasuszony
kopereksól ziołowakilka ziaren jałowcakilkanaście ziaren
kolendrytymianekoreganopieprz mielonysłodka mielona
papryka1 łyżka
kurkumyoliwaKurczaka umyć, natrzeć
solą ziołową i
pieprzem.
Kolendrę i jałowca utrzeć w moździerzu. Z
oliwy jałowca,
kolendry,
papryki,
oregano,
tymianku,
koperku i
kurkumy zrobić marynatę. Natrzeć
kurczaka, odstawić do lodówki na 3 godziny. Piec 1,5 godziny. 1 godzina pieczenia przypada na 1 kg
kurczaka. Przykryć z wierzchu folią aluminiową, 10 minut przed końcem zdjąć folię i włączyć termoobieg. Można polewać
kurczaka mieszanką z
wody i
oliwy w trakcie pieczenia.