Wykonanie
Czas na obiad z
serii "zawijańce". Roladki
schabowe ze
szpinakiem i
żółtym serem to mój autorski przepis. Alternatywa dla zwykłego kotleta. Mam nadzieję, że się w nich zasmakujecie.

Składniki:4 plastry
schabuopakowanie
szpinaku 150g, nie mrożony1
cebula2 ząbki
czosnku10 dag
startego sera żółtego2
jajkasól morskapieprzbułka tartawrzątek4 łyżeczki
koncentratu pomidorowegosólolejSchab rozbić cienko, posolić i popieprzyć. Rozsmarować po łyżce
koncentratu pomidorowego na plaster.
Szpinak porwać, wrzucić na 3 minuty do gotującej się
wody, odcedzić.
Cebulę i
czosnek pokroić w kosteczkę, zeszklić, dodać
szpinak i podsmażyć razem. Doprawić
solą morską i
pieprzem. Rozłożyć
szpinak na plastrach
schabu, posypać obficie startym
żółtym serem. Zwijać plastry w roladki, od cieńszego końca począwszy. Można spiąć wykałaczką, by się trzymały. Obtoczyć w
bułce tartej,
potem w roztrzepanym
jajku i jeszcze raz w
bułce. Smażyć na rozgrzanym
oleju parę minut, parę
razy obracając. Podawać z ziemniaczkami i surówką.
