Wykonanie
Po sytym czasie świąt, najwyższa
pora na obiady w wersji light.
Pierś z kurczaka w
jogurcie greckim jest właśnie takim lekkim daniem. Pierś wychodzi bardzo miękka i soczysta. Wspaniała alternatywa dla zwykłych kotletów.Jako ciekawostkę podam, że
pierś z kurczaka w
jogurcie greckim proponowana jest w diecie Dukana.

Składniki dla 4 osób:1 podwójna
pierś z kuczaka200 g
jogurtu greckiegoprzyprawa do kurczaka złocistazioła prowansalskie0,5 łyżeczki
słodkiej papryki czerwonej2 duże ząbki
czosnkusólpieprzkoperek1
pomidorPiersi kurczaka opłukać, przeciąć wzdłuż każdą, tak, aby były 4 części. Oprószyć
przyprawą do kurczaka.
Jogurt grecki wymieszać z
papryką,
ziołami,
solą,
pieprzem.
Czosnek przecisnąć przez praskę lub drobniutko pokroić w kosteczkę, dodać do
jogurtu. Wymieszać.
Piersi z kurczaka włożyć do marynaty jogurtowej, dobrze obtoczyć. Posypać
koperkiem. Włożyć do lodówki na kilka godzin. Przełożyć do naczynia żaroodpornego.
Pomidor pokroić w plastry i położyć na wierzch. Zapiekać pod przykryciem 40 minut. Zdjąć przykrywkę i zapiekać jeszcze parę minut do zrumienienia. Podawać z
ryżem lub ziemniaczkami.