Wykonanie
Ciasto
kakaowe z
wiśniami i
mascarpone zachwyciłoby niejednego łasucha. Nie jest przesłodzone, za to delikatne i pyszne.

Składniki:1,5 szklanki
mąki1 łyżeczka
proszku do pieczenia2 łyżki
kakao6
jajek1 szklanka
cukruMasa:250 g
mascarpone250 g
śmietanki 30%5 łyżek
cukru2 łyżeczki
cukru waniliowego z prawdziwą
wanilią Skworcu2,5 łyżeczki
żelatyny0 , 5 szklanki wrzątku
wiśnie w
syropie lub świeże
galaretkaBiałka ubić na sztywno, dodać
cukier. Kolejno po jednym
żółtku.
Mąkę przesiać z proszkiem i wymieszać z
kakao. Dodawać po łyżce do
jajek. Zmiksować dokładnie. Piec w 180 st. ok. 40 minut. Wystudzić przy lekko uchylonych drzwiczkach. Przekroić na trzy części.Zrobić masę I :
Śmietankę ubić na sztywno, dodać
cukier i
cukier waniliowy. Rozpuścić
żelatynę, lekko wystudzić. Do
śmietanki dodawać małymi porcjami
mascarpone. Wlać lekko stężałą
żelatynę. Zmiksować.Masa II : Do masy I dolać trochę
syropu z
wiśni i zmiksować.
Galaretkę zrobić wg opakowania.Układać: Na spód ciasta I wyłożyć masę I i
wiśnie, kolejno ciasto II i skropić je
syropem z
wiśni, wyłożyć masę II, przykryć
ciastem III, wylać
galaretkę jagodową,
żurawinową lub
wiśniową. Wstawić do lodówki.