ßßß
SkładnikiCiasto- 125 g mąki pszennej- 75 g masła- szczypta soli- odrobina zimnej wodyFarsz- 100 g wędzonego łososia- 200 g mozzarelli- 2 pomidory- 2 cm kawałek pora- kilka listków bazylii- 2 jajka- 200 ml śmietany 30%- sól, pieprz, oreganoPrzygotowanieFormę do tart wysmarować masłem lub olejem. Do plastikowej miski wsypać mąkę pszenną, schłodzone pokrojone masło i szczyptę soli. Miksować do momentu, w którym składniki zaczną przypominać zacierki. Następnie dodać odrobinę zimnej wody i wyrobić ciasto. Rozwałkować na kółko o średnicy większej od formy do tarty. Delikatnie przenieść i wypełnić wnętrze formy, odkroić nadmiar ciasta przejeżdżając wałkiem po krawędziach. W dnie tarty zrobić kilka dziurek widelcem, a następnie położyć papier do pieczenia i wysypać fasolki do pieczenia. Wstawić do lodówki na 30 minut. Wyjąć z lodówki i piec 10 minut w piekarniku rozgrzanym do 190 C. Następnie usunąć papier z fasolkami i piec kolejne 5 minut.Na upieczone ciasto wyłożyć pokrojonego wędzonego łososia w plastrach, następnie ułożyć mozzarellę pokrojoną w plasterki i drobno pokrojone pomidory. W plastikowej misce wymieszać roztrzepane jajka i śmietanę, doprawić solą i pieprzem. Przygotowaną mieszanką zalać wnętrze tarty. Wierzch posypać posiekanym porem. Doprawić oregano i bazylią. Piec około 30 minut. Smacznego!