Wykonanie
Gdy Czytelnikowi Dobry Los postawi na drodze budowę tarasu i zajęty obserwowaniem pracy akumulatorowej wiertarki z udarem nie zechce On zbyt długo przebywać w kuchni a wtedy niespodziewani goście staną u Jego
bram, niech przygotuje dla nich to:
Jeśli tak właśnie postąpi, zarówno On jak i pozostali obecni przy
stole będą zadowoleni. Rzecz jest bowiem godna wydelikaconego podniebienia a zarazem w swym sposobie szybka. Dla osób co najmniej sześciu.Składniki:400 g
wędzonego łososia "
sałatkowego" ( może być
łosoś w plastrach, ale "
sałatkowy" jest o połowę tańszy a do tego przepisu nawet lepszy, bo nie wymaga krojenia)500 g
makaronu w formie szerokich wstążek1 puszka konserwowego
groszku2 łyżki
suszonego koperku300 g
śmietany 22%3
żółtka150 g tartego
żółtego serasol i grubo zmielony
pieprztłuszcz do wysmarowania formy
Makaron ugotować al dente, odcedzić i zahartować pod strumieniem zimnej
wody.Wymieszać go z
łososiem i odcedzonym
groszkiem. Dodać
koperek i połowę
sera, wymieszać ponownie.
Całość przełożyć do żaroodpornej formy wysmarowanej tłuszczem.
Śmietanę wymieszać z
żółtkami,
solą,
pieprzem i szczyptą
suszonego koperku.
Tak przygotowanym sosem zalać
makarona następnie posypać resztą
sera.
Wstawić do piekarnika nagrzanego do 190 stopni i zapiekać do chwili, gdy wierzch się zarumieni, czyli około 20 minut.Po tym czasie wyjąć danie z piekarnika, podać, otworzyć
wino i cieszyć się życiem.
Okazuje się, że istnieją wiertarki bezprzewodowe, dla których wykonanie w drewnie czterdziestu dwóch otworów o średnicy dwudziestu milimetrów na grubości sześćdziesięciu milimetrów, bez wyczerpania jednego nawet akumulatora, nie jest niczym niezwykłym. Da Czytelnik wiarę?