ßßß Cookit - przepis na Faszerowane Bułki. Trzy Możliwości

Faszerowane Bułki. Trzy Możliwości

nazwa

Wykonanie

Możliwość pierwsza tak się przedstawia, że tytułowe bohaterki mogą wystąpić w roli kanapek na drogę, czyli jako zimna przekąska. W tym wydaniu są bardzo praktyczne, bo zawartość nie przemieszcza się na zewnątrz podczas jedzenia i nie ma ryzyka poplamienia odzieży, co dla każdego podróżnika jest cenną zaletą. Sprawdzają się też podane na gorąco, w charakterze ciepłego dania. Można też nadzienie skonsumować osobno, gdyż jest ono rodzajem sałatki. Swoboda wyboru to miła rzecz. Lepiej ją mieć niż jej nie mieć, szczególnie gdy sprawa wymaga niewielkiego nakładu pracy i jest jakościowo słuszna.
Składniki:
2 pomidory
1 żółta papryka
150 g dowolnej wędliny pokrojonej w paski
1 mały pęczek koperku
70 g zielonych oliwek bez pestek
200 g żółtego sera w kawałku
2 jajka ugotowane na twardo
kwaśna śmietana, w ilości zależnej od przeznaczenia kanapek
8 bułek razowych średniej wielkości
sol i pieprz
Pomidory sparzyć wrzątkiem, obrać ze skórki i pokroić w kostkę .
Z papryki usunąć gniazda nasienne i pokroić ją na małe kawałki. Dodać do pomidorów i od razu wszystko posolić. Im szybciej warzywa puszczą sok, tym lepiej.
Odstawić na 10 minut.
Ser pokroić w małą kostkę i dodać do pomidorów z papryką. Wymieszać.
Dodać wędlinę, drobno posiekany koperek i oliwki. Na koniec dodać jajka na twardo, utarte na tarce o grubych okach i 1 łyżkę śmietany. Wymieszać wszystko razem i doprawić do smaku solą i pieprzem.
Z bułek odciąć wierzchy i odłożyć. Wnętrza wydrążyć. To, co bułki miały w środku nie będzie już potrzebne, można tym nakarmić ptaszki.
Każdą bułkę napełnić farszem, starając się umieścić go w środku dość ściśle, tak jednak, by nie przedziurawić skórki. Po przykryciu wieczkami bułki są gotowe do podania na zimno.
W środku wyglądają tak:
Jeśli bułki mają być podane na ciepło należy je umieścić w naczyniu żaroodpornym wysmarowanym tłuszczem.
Na wierzchu każdej bułki położyć dodatkowo po 1 łyżce śmietany i dopiero wtedy przykryć ją "wieczkiem".
Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni i zapiekać przez 30 minut. Taki czas jest konieczny aby wnętrza bułek się zagrzały a ser się rozpuścił.
Bułki nie muszą być zapiekane natychmiast po ich przygotowaniu. Mogą sobie poczekać na odpowiedni moment. W takim wypadku należy je przykryć ściereczką, by nie wyschły.
Źródło:http://srebrnapatelnia.blogspot.com/2015/03/faszerowane-buki-trzy-mozliwosci.html