Wykonanie

Możliwość pierwsza tak się przedstawia, że tytułowe bohaterki mogą wystąpić w roli kanapek na
drogę, czyli jako zimna przekąska. W tym wydaniu są bardzo praktyczne, bo zawartość nie przemieszcza się na zewnątrz podczas jedzenia i nie ma ryzyka poplamienia odzieży, co dla każdego podróżnika jest cenną zaletą. Sprawdzają się też podane na gorąco, w charakterze ciepłego dania. Można też nadzienie skonsumować osobno, gdyż jest ono rodzajem sałatki. Swoboda wyboru to miła rzecz. Lepiej ją
mieć niż jej nie
mieć, szczególnie gdy sprawa wymaga niewielkiego nakładu pracy i jest jakościowo słuszna.Składniki:2
pomidory1
żółta papryka150 g dowolnej
wędliny pokrojonej w paski1 mały pęczek
koperku70 g zielonych
oliwek bez pestek200 g
żółtego sera w kawałku2
jajka ugotowane na twardokwaśna
śmietana, w ilości zależnej od przeznaczenia kanapek8
bułek razowych średniej wielkościsol i
pieprzPomidory sparzyć wrzątkiem, obrać ze skórki i pokroić w kostkę .

Z
papryki usunąć gniazda nasienne i pokroić ją na małe kawałki. Dodać do
pomidorów i od razu wszystko posolić. Im szybciej warzywa puszczą sok, tym lepiej.

Odstawić na 10 minut.
Ser pokroić w małą kostkę i dodać do
pomidorów z
papryką. Wymieszać.Dodać
wędlinę, drobno posiekany
koperek i
oliwki. Na koniec dodać
jajka na twardo, utarte na tarce o grubych okach i 1 łyżkę
śmietany. Wymieszać wszystko razem i doprawić do smaku
solą i
pieprzem.

Z
bułek odciąć wierzchy i odłożyć. Wnętrza wydrążyć. To, co
bułki miały w środku nie będzie już potrzebne, można tym nakarmić ptaszki.

Każdą
bułkę napełnić farszem, starając się umieścić go w środku dość ściśle, tak jednak, by nie przedziurawić skórki. Po przykryciu wieczkami
bułki są gotowe do podania na zimno.

W środku wyglądają tak:

Jeśli
bułki mają być podane na ciepło należy je umieścić w naczyniu żaroodpornym wysmarowanym tłuszczem.

Na wierzchu każdej
bułki położyć dodatkowo po 1 łyżce
śmietany i dopiero wtedy przykryć ją "wieczkiem".

Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni i zapiekać przez 30 minut. Taki czas jest konieczny aby wnętrza
bułek się zagrzały a
ser się rozpuścił.
Bułki nie muszą być zapiekane natychmiast po ich przygotowaniu. Mogą sobie poczekać na odpowiedni moment. W takim wypadku należy je przykryć ściereczką, by nie wyschły.