Wykonanie
Podłużna, słodka drożdżówka zwinięta z nadzieniem, tym razem
kakaowo-
kokosowym.

Ciasto:50 dag
mąki tortowej6 dag
drożdży10 dag
cukru - pudru1/2 szklanki kwaśnej, gęstej
śmietany20 dag
masła1
jajko3
żółtka1 opakowanie
cukru wanilinowegoszczypta
soliNadzienie
kakaowo-
kokosowe:20 dag
mąki20 dag
cukru1 opakowanie
cukru wanilinowego2 duże łyżki
kakao2
jajka1 łyżeczka
proszku do pieczenia3-4 łyżki gęstej
śmietany3-4 łyżki
powideł śliwkowych10 dag
kokosuWszystkie składniki nadzienia wymieszać na jednolitą, gęstą masę.
Ciasto drożdżowe przygotowuje się tak samo jak na
strucle z
makiem .
Mąkę przesiać na stolnicę.
Drożdże rozetrzeć z 2 łyżkami
cukru pudru, wymieszać ze
śmietaną. Do
mąki dodać resztę
cukru,
masło,
cukier wanilinowy, posiekać. Dodać
jajko,
żółtka i
drożdże wymieszane ze
śmietaną. Szybko zagnieść niezbyt ścisłe ciasto. Podzielić je na 3 części. Każdą rozwałkować na prostokąt, nałożyć nadzienie
makowo-
kokosowe i zwinąć w tzw. rękaw. Końce zawinąć pod spód. Uformowane ciasto owinąć luźno papierem do pieczenia. Ułożyć na natłuszczonej blaszce, wstawić do piekarnika nagrzanego do 120 stopni) nie domykając drzwiczek . Gdy ciasto podrośnie (ok. 30 minut) podnieść temperaturę do 180 stopni, zamknąć piekarnik i piec jeszcze 30 - 35 minut. Oblać lukrem lub
polewą czekoladową.
