Wykonanie

Zaczynamy od przygotowania warstwy z
sezamem.15 dag
sezamu10 dag
margaryny2 łyżki
miodu1/4 szklanki
cukru2 łyżki
mąki2
białkaRozpuścić
margarynę, dodać
miód,
cukier i
sezam, zagotować. Wystudzić, połączyć z
mąką i pianą z
białek.Ciasto:5
jajek25 dag
margaryny35 dag
mąki25 dag
cukru0,5 szklanki gęstej
śmietany2 łyżeczki
proszku do pieczenia1 opakowanie
cukru wanilinowegoDodatkowo:powidła lub
krem czekoladowycukier puder do posypania
Margarynę utrzeć z
cukrem i
żółtkami. Dodawać powoli
śmietanę, a następnie partiami
mąkę wymieszaną z
proszkiem do pieczenia. Z
białek ubić pianę, delikatnie połączyć z
ciastem.Połowę ciasta rozprowadzić w blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, posmarować powidłem (użyłam czekopowidła domowej roboty). Wyłożyć warstwę
sezamową, a następnie delikatnie łyżeczką nakładać pozostałą część ciasta. Upiec w temperaturze 180 stopni, około 55 minut. Posypać
cukrem pudrem.