Wykonanie
Pyszne i bardzo puszyste rogaliki
drożdżowe. Najlepsze, jak każde
ciasto drożdżowe, w dniu upieczenia gdy tylko przestygną.Ciasto jest elastyczne i rogaliki łatwo się formuje.

ok. 60 dag
mąkipół szklanki
mlekapół szklanki
wodypół szklanki
oleju3 łyżki
cukru1 opakowanie
cukru wanilinowego2
jajka4 dag świeżych
drożdżySkórka otarta z jednej
cytrynyszczypta
soliDodatkowo:
marmolada do nadziewania3 łyżki
mleka3-4 łyżki
cukrumąka krupczatka do podsypywaniaW naczyniu wymieszać
mąkę z
solą i 2 łyżkami
cukru. Zrobić wgłębienie, wkruszyć
drożdże,posypać je 1 łyżką
cukru. Wymieszać
mleko z
wodą, lekko podgrzać. Połowę płynu wylać na
drożdże, lekko zamieszać, pozostawić na chwilę aby
drożdże ruszyły. Wybić
jajka. Łyżeczką albo skorupką oddzielić oddzielić ok. 1/3 z jednego
jajka i odłożyć do miseczki. Resztę miksować z
cukrem waniliowym dodając stopniowo
olej. Gdy
drożdże ruszą, wlać pozostałą część płynu, zarobić, a następnie dodać
jajka z
olejem. Wyrobić elastyczne ciasto. Naczynie przykryć pokrywką i odstawić aby ciasto podwoiło objętość. Po tym czasie, wyłożyć je na blat obsypany krupczatką, krótko wyrobić. Podzielić ciasto na cztery części, z każdej formować (wałkiem lub rękami) koło, przekroić na 8 części. Odłożoną część
jajka wymieszać z 3 łyżkami
mleka. Na talerzyk wysypać 3 łyżki
cukru. Na brzegu każdego kawałka ciasta położyć trochę
marmolady, lekko wgnieść, zawijać rogaliki. Każdy rogalik smarować z wierzchu mieszaniną
mleka i
jajka, następnie zamaczać w cukrze. Ułożyć na blaszce wysmarowanej
masłem. Gdy
rogale lekko podrosną upiec w temp. 175 stopni ok. 20 minut. Studzić na kratce.

