Wykonanie
Powszechnie znane i lubiane gołąbki. Nie są trudne w przygotowaniu, chociaż wymagają sporego nakładu pracy i zabierają sporo czasu. Efekt końcowy wart jest zachodu.

3 szklanki
ryżu8 szklanek
wody1
kostka rosołowa drobiowa1/2 łyżki
przyprawy uniwersalnej np. Kucharekpół łyżeczki
soli1 średnia
cebula2 łyżki
smalcu2
jajkaodrobina
pieprzu70 dag chudego
mięsa z
łopatki wieprzowej1 dużą zwarta główka
kapustyBulion do duszenia gołąbków
Ostrym nożem wyciąć głąb z
kapusty, tak aby nie uszkodzić liści. W dużym garnku zagotować
wodę.
Kapustę włożyć do wrzątku, gotować ok. 10 minut. Czas gotowania zależy od tego jakiej
kapusty używamy.
Młodą gotujemy krócej.
Kapustę wyjąć z wrzątku (najlepiej przy pomocy dwóch widelców), ostrożnie zdjąć kolejno liście, tak aby ich nie podrzeć. Czynność trzeba powtórzyć kilka
razy. Z liści należy ściąć główny nerw, aby łatwiej było zwijać gołąbki.
Ryż zalać
wodą, dodać
kostkę rosołową, Kucharek,
sól. Doprowadzić do wrzenia. Gotować pod przykryciem, na małym ogniu do momentu aż prawie całkowicie wchłonie
wodę. Uważać zwłaszcza pod koniec gotowania aby nie przypalić. Pozostawić jeszcze chwilę pod przykrycie, następnie wystudzić.
Mięso zmielić.
Cebulę pokroić w drobną kostkę, zeszklić na
smalcu. Do wystudzonego
ryżu dodać
mielone mięso,
cebulę wraz z tłuszczem, 2
jajka i odrobinę
pieprzu. Bardzo dobrze wymieszać.Przygotowanym farszem nadziewać liście
kapusty formując gołąbki. Układać ciasno, warstwami w dużym garnku. Dno garnka wyścielić wcześniej pozostałymi liśćmi
kapusty. Ułożone gołąbki również przykryć liśćmi.Następnie zalać gołąbki
bulionem, doprowadzić do wrzenia. Dusić pod przykryciem, na małym ogniu przez godzinę. Podawać polane
sosem pomidorowym.