ßßß
Cookit - przepis na Babka cytrynowa na majonezie
Toggle navigation
Wszystkie (176132)
Przepisy (173196)
Składniki (2936)
Wszystkie (176132)
Przepisy(173196)
Składniki(2936)
Babka cytrynowa na majonezie
Składniki
Jajko
Cukier
Cukier waniliowy
Mąka pszenna
Mąka ziemniaczana
Kisiel cytrynowy
Woda
Proszek do pieczenia
Majonez
Winiak
Lukier
Cukier puder
Sok z cytryny
Wykonanie
Tym razem użyłam:4 duże
jajka
1 szklanka
cukru
1 opakowanie
cukru waniliowego
1/2 szklanki
mąki pszennej
1 łyżka
mąki ziemniaczanej
2 opakowania
kisielu cytrynowego
(duże na 3/4 litra
wody
)2 łyżeczki
proszku do pieczenia
4 łyżki gęstego
majonezu
(używam dekoracyjny
Winiary
)
Jajka
z
cukrem
zmiksować na bardzo puszystą masę, zmniejszyć obroty, dodać
kisiel
,
mąkę
z
proszkiem do pieczenia
i
majonez
. Ciasto wylać do formy wysmarowanej tłuszczem i wysypanej
bułką tartą
. Upiec w temp. 190 stopni 30 do 40 minut (sprawdzać patyczkiem). Przestudzić, wyjąć z formy, oblać lukrem.Przykładowy przepis na
lukier
:Kilka dużych łyżek
cukru pudru
sok z cytryny
Cukier puder
wsypać do miski, dodać
sok z cytryny
. Ucierać do uzyskania pożądanej konsystencji.Jeżeli
lukier
jest zbyt rzadki dosypać
cukru pudru
, jeśli zbyt gęsty dodać soku lub odrobinę gotowanej
wody
.
Źródło:
http://kuradomowaa.blogspot.com/2014/06/babka-cytrynowa-na-majonezie.html
Przepisy powiązane
BABKA CYTRYNOWA NA MAJONEZIE.
BABKA CYTRYNOWA NA MAJONEZIE.
BABKA CYTRYNOWA NA MAJONEZIE.
BABKA CYTRYNOWA NA MAJONEZIE.
BABKA CYTRYNOWA NA MAJONEZIE.
Składniki powiązane (0)