ßßß Cookit - przepis na Babka cytrynowa na majonezie

Babka cytrynowa na majonezie

nazwa

Wykonanie

Tym razem użyłam:
4 duże jajka
1 szklanka cukru
1 opakowanie cukru waniliowego
1/2 szklanki mąki pszennej
1 łyżka mąki ziemniaczanej
2 opakowania kisielu cytrynowego (duże na 3/4 litra wody)
2 łyżeczki proszku do pieczenia
4 łyżki gęstego majonezu (używam dekoracyjny Winiary)
Jajka z cukrem zmiksować na bardzo puszystą masę, zmniejszyć obroty, dodać kisiel, mąkę z proszkiem do pieczenia i majonez. Ciasto wylać do formy wysmarowanej tłuszczem i wysypanej bułką tartą. Upiec w temp. 190 stopni 30 do 40 minut (sprawdzać patyczkiem). Przestudzić, wyjąć z formy, oblać lukrem.
Przykładowy przepis na lukier:
Kilka dużych łyżek cukru pudru
sok z cytryny
Cukier puder wsypać do miski, dodać sok z cytryny. Ucierać do uzyskania pożądanej konsystencji.
Jeżeli lukier jest zbyt rzadki dosypać cukru pudru, jeśli zbyt gęsty dodać soku lub odrobinę gotowanej wody.
Źródło:http://kuradomowaa.blogspot.com/2014/06/babka-cytrynowa-na-majonezie.html