ßßß Cookit - przepis na Amoniaczki

Amoniaczki

nazwa

Wykonanie

Kiedy byłam małą dziewczynką, moja mama często piekła amoniaczki, nadając im kształt przepuszczając przez maszynkę do mielenia :) kiedyś pokuszę się o zrobienie ich tą metodą :) poniżej zmodyfikowany na moje potrzeby przepis na amoniaczki z dawnych lat.
Składniki:
250 g maki orkiszowej jasnej
250 g maki orkiszowej pełnoziarnistej
150 g cukru trzcinowego
2 jajka
4 łyżki masła
1/2 szklanki ciepłego mleka
2 łyżeczki płaskie amoniaku (kwaśny węglan amonu)
wanilia lub aromat waniliowy
Jajka ucieramy z cukrem i masłem. Do ciepłego mleka wsypujemy amoniak i dokładnie mieszamy. Mąki przesiewamy do miski i łączymy z pozostałymi składnikami oraz wanilią. ciasto dokładnie wyrabiamy. Gdy jest za lekkie dodajemy odrobinę mąki. Rozwałkowujemy i wykrawamy szklanką okrągłe ciasteczka. Pieczemy w nagrzanym piekarniku w temperaturze 180C przez około 20 minut.
Źródło:http://orkiszowakuchniaanny.blogspot.com/2013/11/amoniaczki.html