Wykonanie
Kiedy byłam małą dziewczynką, moja mama często piekła amoniaczki, nadając im kształt przepuszczając przez maszynkę do mielenia :) kiedyś pokuszę się o zrobienie ich tą metodą :) poniżej zmodyfikowany na moje potrzeby przepis na amoniaczki z dawnych lat.Składniki:250 g
maki orkiszowej jasnej250 g
maki orkiszowej pełnoziarnistej150 g
cukru trzcinowego2
jajka4 łyżki
masła1/2 szklanki ciepłego
mleka2 łyżeczki płaskie
amoniaku (kwaśny węglan amonu)
wanilia lub
aromat waniliowyJajka ucieramy z
cukrem i
masłem. Do ciepłego
mleka wsypujemy
amoniak i dokładnie mieszamy.
Mąki przesiewamy do miski i łączymy z pozostałymi składnikami oraz
wanilią. ciasto dokładnie wyrabiamy. Gdy jest za lekkie dodajemy odrobinę
mąki. Rozwałkowujemy i wykrawamy szklanką okrągłe
ciasteczka. Pieczemy w nagrzanym piekarniku w temperaturze 180C przez około 20 minut.

