ßßß Cookit - przepis na Makaron orkiszowy z boczkiem i pieczarkami "Ala Carbonara"

Makaron orkiszowy z boczkiem i pieczarkami "Ala Carbonara"

nazwa

Wykonanie

Składniki na makaron:
350 g mąki orkiszowej jasnej
2 jajka
około 1/3 szklanki wody
Pozostałe składniki :
250 g wędzonego boczku
400 g pieczarek
1/2 szklanki wina czerwonego wytrawnego
1 szklanka śmietanki kremówki
4 ząbki czosnku
sól
pieprz
natka pietruszki
Makaron przygotowujemy wg przepisu podanego w zakładce makarony.
Boczek kroimy w drobna kostkę i obsmażamy na patelni. Usuwamy nadmiar tłuszczu i dodajemy pokrojone w plasterki, oczyszczone i obrane pieczarki. Chwilę podsmażamy i dodajemy wino. dusimy do miękkości. Następnie solimy i pieprzymy oraz dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek. Zalewamy śmietank ą i redukujemy objętość. Doprawiamy w razie potrzeby. Ugotowany makaron mieszamy z sosem. Podajemy posypan y np. natk ą pietruszki.
Źródło:http://orkiszowakuchniaanny.blogspot.com/2013/05/makaron-orkiszowy-z-boczkiem-i.html