ßßß Cookit - przepis na Bułeczki orkiszowe ze słonecznikiem

Bułeczki orkiszowe ze słonecznikiem

nazwa

Wykonanie

Postanowiłam upiec bułeczki orkiszowe i tak też zrobiłam :) Okazały się strzałem w 10-tkę w moim domu. Taka kanapka z bułki domowej roboty smakuje niebiańsko. Jest oczywiście zdrowa, bez chemii, "nienapompowana", jak również sycąca. Idealna dla dzieci do szkoły, na drugie śniadanie.
Składniki:
1 kg mąki orkiszowej jasnej
60 g drożdży świeżych
2 łyżeczki soli
1 łyżeczka cukru trzcinowego
oko ło 2 - 2 1/3szklanki ciepłej wody
150 g nasion łuskanego słonecznika
Mąkę przesiewamy do miski i mieszamy z solą. Drożdże rozcieramy w 1 szklance ciepłej wody razem z cukrem. Zaczyn dodajemy do m ą ki i wyrabiamy ciasto, dodając w miedzy czasie drug ą szklankę ciepłej wody oraz nasiona słonecznika. Ciasto wyrabiamy dokładnie do momentu, aż będzie gładkie i będzie odchodziło od miski i rąk.Wyrobione ciasto przykrywamy ściereczką i pozostawiamy do wyrośnięcia na 45 minut. Po tym czasie ciasto wykładamy na posypaną mąką stolnicę. Formujemy okrągłe bułeczki, które spłaszczamy od góry i nacinamy ostrym nożem na krzyż. Przykrywamy ściereczk ą i pozostawiamy do wyrośnięcia na 30 minut. Kiedy wyrosną każdą bułeczkę smarujemy z wierzchu roztrzepanym jajkiem. Układamy na blasze i pieczemy w nagrzanym piekarniku w temp. 200 C przez 20-25 minut. Upieczone bułeczki pozostawiamy do ostudzenia przykryte ściereczką.
Źródło:http://orkiszowakuchniaanny.blogspot.com/2013/03/bueczki-orkiszowe-ze-sonecznikiem.html