Wykonanie
Postanowiłam upiec bułeczki orkiszowe i tak też zrobiłam :) Okazały się strzałem w 10-tkę w moim domu. Taka kanapka z
bułki domowej roboty smakuje niebiańsko. Jest oczywiście zdrowa, bez chemii, "nienapompowana", jak również sycąca. Idealna dla dzieci do szkoły, na drugie śniadanie.Składniki:1 kg
mąki orkiszowej jasnej60 g
drożdży świeżych2 łyżeczki
soli1 łyżeczka
cukru trzcinowegooko ło 2 - 2 1/3szklanki ciepłej
wody150 g nasion łuskanego
słonecznikaMąkę przesiewamy do miski i mieszamy z
solą.
Drożdże rozcieramy w 1 szklance ciepłej
wody razem z
cukrem. Zaczyn dodajemy do m ą ki i wyrabiamy ciasto, dodając w
miedzy czasie drug ą szklankę ciepłej
wody oraz
nasiona słonecznika. Ciasto wyrabiamy dokładnie do momentu, aż będzie gładkie i będzie odchodziło od miski i rąk.Wyrobione ciasto przykrywamy ściereczką i pozostawiamy do wyrośnięcia na 45 minut. Po tym czasie ciasto wykładamy na posypaną
mąką stolnicę. Formujemy okrągłe bułeczki, które spłaszczamy od góry i nacinamy
ostrym nożem na krzyż. Przykrywamy ściereczk ą i pozostawiamy do wyrośnięcia na 30 minut. Kiedy wyrosną każdą bułeczkę smarujemy z wierzchu roztrzepanym
jajkiem. Układamy na blasze i pieczemy w nagrzanym piekarniku w temp. 200 C przez 20-25 minut. Upieczone bułeczki pozostawiamy do ostudzenia przykryte ściereczką.