Wykonanie
Chwila przerwy od słodkich wypieków-czyli przedstawiam Wam bułeczki orkiszowe na zakwasie. Bardzo pyszne, pulchne i szybkie pod względem pieczenia. :)Przepis znalazłam tutaj .Składniki:-200g
mąki orkiszowej pełnoziarnistej typ2000-100g
mąki żytniej pełnoziarnistej typ2000-100g
mąki żytniej chlebowej typ720-170g zakwasu żytniego u mnie pełnoziarnisty)-1 łyżeczka
soli-10-12g
drożdży-1/3 łyżeczki
cukru trzcinowego (nie trzeba)-ok. 230ml
wody-2 łyżki
oliwy-2 łyżki ziaren (
dynia,
słonecznik itp.)Zakwas wymieszać z
wodą i
drożdżami. Dodać
oliwę,
sól i
cukier i stopniowo wsypywać
mąkę. Wyrobić gładkie ciasto, na końcu dodając
pestki dyni. Ciasto przełożyć do miski wysmarowanej
oliwą, przykryć ściereczka i odstawić do wyrastania na około godzinę. Ciasto powinno podwoić swoją objętość. Kiedy ciasto wyrośnie, delikatnie posmarować wnętrza dłoni
oliwą i odrywając kawałki ciasta formować bułeczki. Bułeczki ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, zostawiając
między nimi około 4 cm odstępy. Piekarnik nagrzać do 230 stopni C. Wstawić bułeczki i piec około 12 minut- do zrumienienia. Bułeczki urosną sporo jeszcze w piekarniku. Po upieczeniu ostudzić na kratce.
Smacznego!:)