Wykonanie

Własny, bo mi się proporcje zakwasu z przepisu pomyliły,
mąka pszenna razowa wyszła i musiałam kombinować. Przy drugim pieczeniu przepis udoskonaliłam i włala! Mój
chleb :) Jak ktoś lubi zbite, mokre bochenki to to jest właśnie taki przepis. Do tego prosty jak budowa cepa ;) Pamiętać tylko trzeba, żeby zakwasu zrobić dużo, a nie kilka łyżek jak w przepisach Hamelmana.Składniki na 2 bochenki:1 kg
mąki żytniej chlebowej850g
wody20g
soli230g zakwasu150g
słonecznikaWszystko wymieszać, przełożyć łyżką do wyłożonych papierem keksówek, zwilżyć rękę
wodą i wyrównać ciasto, a następnie odstawić do wyrastania (jakieś 4 godziny w zależności od pogody).Piekarnik nagrzać do 250 stopni, piec 15 minut,
potem obniżyć temperaturę do 230 stopni i piec 30 minut.