ßßß
Własny, bo mi się proporcje zakwasu z przepisu pomyliły, mąka pszenna razowa wyszła i musiałam kombinować. Przy drugim pieczeniu przepis udoskonaliłam i włala! Mój chleb :) Jak ktoś lubi zbite, mokre bochenki to to jest właśnie taki przepis. Do tego prosty jak budowa cepa ;) Pamiętać tylko trzeba, żeby zakwasu zrobić dużo, a nie kilka łyżek jak w przepisach Hamelmana.Składniki na 2 bochenki:1 kg mąki żytniej chlebowej850g wody20g soli230g zakwasu150g słonecznikaWszystko wymieszać, przełożyć łyżką do wyłożonych papierem keksówek, zwilżyć rękę wodą i wyrównać ciasto, a następnie odstawić do wyrastania (jakieś 4 godziny w zależności od pogody).Piekarnik nagrzać do 250 stopni, piec 15 minut, potem obniżyć temperaturę do 230 stopni i piec 30 minut.