Wykonanie
Wczoraj był sernik jak najbardziej świąteczny, a dziś przekąska zdecydowanie przedświąteczna :-) Babeczki lub jak ktoś woli muffinki w tej wersji są ideale zarówno na podwieczorek jak i na śniadanie :-) delikatnie wilgotne ciasto i wspaniały
migdałowo -
jabłkowy aromat... Po prostu pyszne...SKŁADNIKI2 szklanki
mąki pszennej1/2 szklanki
cukru1/2 szklanki
oleju1 szklanka
mleka2
jajka1 łyżeczka
proszku do pieczenia3 łyżki posiekanych
migdałów3 łyżki
orzechów nerkowca1 duże
jabłkorodzynkiNerkowce siekamy na drobne kawałki.
Mąkę,
cukier, proszek,
migdały i
nerkowce mieszamy razem łyżką. W innym naczyniu roztrzepujemy widelcem
jajka,
mleko i
olej, a następnie przelewamy mieszaninę do suchych składników i mieszamy łyżką wtłaczając jak najwięcej powietrza.
Jabłko obieramy, kroimy w kostkę i dodajemy do ciasta, mieszamy i przekładamy ciasto do foremek (ok. 3/4 wysokości). Wierzch posypujemy
rodzynkami. Wstawiamy babeczki do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni i pieczemy przez 20 minut (przed wyjęciem warto sprawdzić patyczkiem czy babeczki upiekły się).Wychodzi 15 muffinek.