Wykonanie

Tak sobie myślę, że ileż to niektórzy ludzie mają tupetu! Jaki niesamowity brak samokrytyki i dystansu do własnych niedoskonałości! Mam alergię na takich! Niestety... Jak jest dobrze, to się dołączą do zbierania pochwał, a jak źle to niech to będzie
wina kogoś innego... po co się przyznawać, że jest się niedoskonałym skoro ma się manię wyższości... Znacie takich? Ja tak, zwłaszcza jedną nadętą... i wcale nie jestem szczęśliwa, że muszę... szkoda słów! A druga grupa "umikaczy" to ci, którzy mają różne wersje tych samych opowieści w zależności od okoliczności, a przy tym setki różnych twarzy, tak w zależności od własnych potrzeb... Też takich znacie? Ręce opadają... Lepiej coś ugotujmy :-) np. szybki i smaczny kapuśniak :-)SKŁADNIKIok. 400 g
kapusty kiszonej300 - 400 g różnych
wędlin4 - 5
ziemniakówduża
marchewkaduża
pietruszka2
cebule2
liście laurowe3
ziela angielskie1 szklanka gęstego
soku pomidorowego lub przecieru
sól,
pieprzwoda
Warzywa obieramy,
marchewkę i
pietruszkę ścieramy na tarce jarzynowej,
ziemniaki kroimy w kostkę i wszystko to umieszczamy w garnku. Dodajemy listki, ziele, zalewamy
wodą.
Wędliny kroimy w dowolny sposób, wkładamy na patelnię, a kiedy lekko się wytopią dodajemy pokrojone w kostkę
cebule i smażymy aż
cebula nabierze złotego koloru. Gdy warzywa w garnku zmiękną dodajemy pokrojoną w drobniejsze kawałki
kapustę (jeśli jest bardzo kwaśna możecie ją lekko przepłukać zimną
wodą) i
wędliny z
cebulą. Całość gotujemy aż
kapusta będzie miękka. Dolewamy sok lub przecier, doprawiamy
solą i
pieprzem, zagotowujemy i już :-)

P.S.Zupa bierze udział w akcji "Rozgrzej się w lutym miseczką zupy" organizowanej na FB przez Fabrykę Kulinarnych Inspiracji .