Wykonanie

Facebookowe "Ciasto na niedzielę" zorganizowało kolejną akcję wspólnego pieczenia. Chociaż tym razem nie było to pieczenie, a przygotowanie ciasta na zimno z
kaszą manną w roli głównej. Można było wykorzystać gotowe propozycje lub skorzystać z własnych. Ja wybrałam ten drugi wariant, a że
kawę wprost uwielbiam, to wyszło coś fantastycznego :-) Jeśli obawiacie się kofeiny możecie
kawę śmiało zastąpić bezkofeinową. To do dzieła... :-)SKŁADNIKIWarstwa z
kaszą:0,75 l
mleka0,75 szklanki
kaszy manny0,75 szklanki
cukru0,5 kostki
margaryny1,5 łyżki
kawy rozpuszczalnejGalaretka:0,4 l
wody1 czubata łyżka
kawy rozpuszczalnej2 łyżeczki
cukru3 łyżeczki
żelatynyDodatkowo:12 - 15 okrągłych
biszkoptów (w zależności od wielkości)0,4 l
śmietany 30%2 łyżki
cukru pudru0,5 łyżeczki
kawy rozpuszczalnej
Mleko wlewamy do rondla z grubym dnem, dodajemy
kaszę,
kawę,
cukier i pokrojoną na mniejsze kawałki
margarynę, a następnie gotujemy mieszając (
manna lubi się przypalać) do chwili aż całość zgęstnieje i na powierzchni zaczną się pojawiać pęcherze powietrza (tak jak przy gotowaniu budyniu).
Wodę zagotowujemy, dodajemy
kawę,
cukier,
żelatynę i dokładnie mieszamy. Odstawiamy żeby
galaretka zaczęła gęstnieć.Dno tortownicy (21 - 23 cm) wykładamy
biszkoptami, a na nie wylewamy gorącą
kaszę i wygładzamy. Przykrywamy wierzch tortownicy np.: kawałkiem papieru do pieczenia (dzięki temu na powierzchni nie powstanie gruby i twardy kożuch) i odstawiamy żeby masa przestygła. Następnie wylewamy na nią tężejącą
galaretkę kawową i wstawiamy na kilka godzin do lodówki.
Bitą śmietanę ubijamy z
cukrem na sztywno i dekorujemy wierzch ciasta. Przed podaniem posypujemy
śmietanę kawą.Ciasto najlepiej smakuje schłodzone.W akcji udział wzięły też:BożenaMarzenaMonika
Asialista będzie uzupełniana na bieżąco :-)