Wykonanie

Kolejna wariacja na temat sernika :-) mogłabym sobie tak je wymyślać i wymyślać... ta jest wyjątkowa, bo kwaskowa, ale w żadnym wypadku nie kwaśna ;-) po prostu z niesamowitą
cytrynowo -
limonkową, orzeźwiającą nutą... do tego delikatna
czekolada - nie jest twarda, jedynie w postaci gęstego
czekoladowego kremu... smaki idealnie się uzupełniają... to jak, ktoś chętny?SKŁADNIKI500 g
serka wiejskiego500 g
serka mascarpone4
jajka2 budynie
śmietankowe bez
cukru1 szklanka
cukru pudru2
cytryny4
limonkidodatkowo :100 ml
śmietany 30 %120 g
czekolady mlecznej1 paczka
biszkoptów (120 g)
Cytryny i
limonki sparzamy wrzącą
wodą, a następnie z 1
cytryny i 2
limonek ocieramy skórkę, a ze wszystkich
owoców wyciskamy sok. Oba
sery,
jajka,
cukier i budynie miksujemy przez chwilę do połączenia składników. Dodajemy skórkę, sok i mieszamy całość łyżką.Dno tortownicy (23 cm) wykładamy
biszkoptami (trochę Wam z tej paczki zostanie) i wylewamy na nie masę
serową. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 160 stopni na 2 godziny (górę przykrywamy folią aluminiową, a na zakończenie pieczenia sprawdzamy patyczkiem czy sernik jest już na pewno upieczony). Gotowe ciasto pozostawiamy w uchylonym piekarniku do wystygnięcia.
Śmietanę wlewamy do rondelka i zagotowujemy, a następnie zmniejszamy płomień i dodajemy pokruszoną
czekoladę. Podgrzewamy i od czasu do czasu mieszamy, aż
czekolada się rozpuści; trzymamy na gazie jeszcze 5 minut (w tym czasie masa powinna zgęstnieć). Wystudzony sernik polewamy
czekoladową polewą.