ßßß Cookit - przepis na Biszkopt orzechowy.

Biszkopt orzechowy.

Wykonanie

« Powrót  
Dodaj przepis do ulubionych!
(ilość porcji): 16
(z pieczeniem / smażeniem): 40 minut
(stopień trudności):
Oceń przepis
Możesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!
Średnia ocena użytkowników : 3
Ilość ocen : 2
Składnik
Logo Ilość Czego
jajka 6 sztuk
cukier puder 6 łyżek stołowych
orzechy siekane 1 szklanek
bułka tarta 2 łyżek stołowych
sok z cytryny 0.5 sztuk
tłuszcz według uznania
Wykonanie:
Formę do ciasta smarujemy tluszczem i wysypujemy bułką tartą.
Żółtka z cukrem pudrem ucieramy na kogel-mogel do tego dodaaajemy sok z połówki cytryny i wszystko dokładnie ze sobą łączymy.
Na powstałą masę nakłądamy pianę z białek, bułke tartą i orzeszki.Wszystko to delikatnie i dokładnie mieszamy nie za długo.
Masę przekładamy do wczesniej przygotowanej formy i wstawiamy do piekarnika na przynajmniej 30 minut o temperaturze około 160 stopni.
Po upieczeniu zostawiamy ciasto w formie do lekkiego wychłodzenia i dopiero przestygniete wyciagamy na paterę.
Uwagi:
Ciasto to można podawać z bitą śmietaną lub lodami .Wspaniale smakuje.
Autor: kizuh
Zobacz inne przepisy użykownika!
Ciasta i Desery
Wigilia
Komentarze:
Autor: martuśa
Data: 2010-11-16
Radze nie posypywac ani niczym nie smarowac boków tortownicy( w przypadku biszkoptów)tylko sam spó, wtedy biszkopt wychodzi równiutki:) Podrawiam .
Dodaj komentarz:
Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga:
Źródło:http://ksiazka-kucharska.pl/przepis/5542/Biszkopt-orzechowy