Wykonanie
Zrobić idealny
lukier też trzeba umieć:)Tak zawsze mawiał mój znajomy cukiernik. Wzięłam sobie jego słowa do
serca i postanowiłam poszukać takiego idealnego, gęstego lukru, który nie spłynie za szybko, da się nakładać szprycą jak i tworzyć chaotyczne wzorki lejąc go z łyżeczki...Przepis wzięty z "Dekoracji ciast".

Składniki:500g
cukru pudru2
jajka średniej wielkościłyżeczka
soku z cytrynyPrzygotowanie:
Cukier puder przesiej do miski.Dodaj
białka i
sok z cytryny, a następnie ubij składniki. Mikserem na niskich obrotach przez około 4-5min (6-7 łyżką).Uzyskana konsystencja powinna być gładka i lśniąca. Jeśli jest za gęsta dodaj krople
soku cytrynowego i mieszaj przez 1-2 min.
Lukier jest gotowy, jeśli tworzy sztywny stożek.Przełóż go do szczelnego pojemnika, przykryj wilgotna czystą szmatką i zamknij wieczko.
Lukier najlepiej jest świeżo zrobiony.W lodówce można go przechowywać do 5 dni max. Po wyjęciu z lodówki ubij go do pożądanej konsystencji.Smacznego ;)