Wykonanie

Nie wiem jak się to stało że do tej
pory nie pojawił się na blogu przepis na
lukier królewski. Jest to
lukier o pięknym
białym kolorze, idealnie nadający się do dekoracji
ciasteczek i pierników. W zależności od ilości jaką potrzebujecie zwiększcie proporcje dwu lub trzykrotnie. Bardzo Wam polecam :)Składniki:30g
białka (z jednego
jajka M)150g
cukru pudrukilka kropli
soku z cytrynyWszystkie składniki umieścić w misce. Miksować na najmniejszych, a
potem na średnich obrotach 10 minut. Zbyt szybkie ubijanie spowoduje napowietrzenie masy i późniejsze pękanie lukru. Dobrze utarty
lukier powinien być gładki i bez grudek. Idealny do dekorowania pierniczków lub
ciasteczek. Możemy go barwić najlepiej barwnikami w żelu, które nie rozrzedzają lukru. Konsystencję można zmieniać dodając
cukru pudru lub kilka kropli
mleka.Smacznego :)



