Wykonanie

Dawno temu, w czasach gdy mój mąż nie był jeszcze moim mężem zachwycał się daniem jakie jadł pewnego dnia w jednym z lokali serwujących jedzenie na dowóz. Określił je jako penne z
kurczakiem, a gdy mi je opisał od razu skojarzyło mi się z sosem mojej babci... Delikatnym, ale esencjonalnym, nieskażonym polepszaczami, a jedynie doprawionym
solą i
masłem... pysznym... jedynym w swoim rodzaju... zrobiłam i ówczesny kandydat na
męża odpłynął... stwierdził, że w życiu lepszego nie jadł... i nigdy już nie zamówił tego na dowóz :-) :-)SKŁADNIKIok. 500 g
fileta z kurczaka4 łyżki
mąki pszennej3 łyżki
masła4 łyżki gęstej
śmietanywoda,
sóldodatkowo:
makaron (penne)

Fileta myjemy, oczyszczamy i kroimy w kostkę, a następnie obtaczamy w
mące - warstwa powinna być dość gruba. W rondelku rozgrzewamy
masło i wrzucamy kawałki
mięsa - gdy będzie już obsmażone z każdej strony na biały kolor wlewamy tyle
wody, by całkiem skryła
mięso; zmniejszamy ogień i gotujemy do miękkości. W tym czasie sos będzie stopniowo gęstniał. Gdy
mięso będzie miękkie solimy, gotujemy jeszcze przez chwilę, a następnie dodajemy
śmietanę - wlewamy ją do kubka, dodajemy kilka łyżek gorącego sosu i dokładnie mieszamy, a następnie dolewamy do całości. Postępując w ten sposób unikniecie podzielenia się
śmietany. Doprowadzamy do wrzenia, ale nie gotujemy i wyłączamy.Ten
sos jest tak pyszny, że można go jeść nawet sam ;-)Fantastyczny...

P.S.Sos musi być naprawdę dobrze posolony - to wydobywa jego smak, ale uważajcie by nie przesadzić ;-)Nie zastępujcie nigdy
masła olejem,
margaryną czy
smalcem, gdzie można to można, ale w tym sosie ma być
masło!