Wykonanie

Blok z
bakaliami... hmmm... smak mojego dzieciństwa. Pamiętam jak babcia robiła go nam przy każdej okazji, a że czasy nie rozpieszczały i o inne
słodycze było raczej trudno, to blok był po prostu rarytasem. A ja robię go do dziś, bo nie
mogę sobie odmówić tej przyjemności...SKŁADNIKI1 szklanka
cukru1 kostka
margaryny1/2 szklanki
wody2 czubate łyżki
kakao1
cukier waniliowy3 szklanki
mleka w proszku2 paczki
herbatników2 szklanki
orzechów50g
rodzynekJeśli akurat macie ochotę na inne dodatki to bradzo proszę, ale na początek wypróbujcie moją wersję - jest przepyszna!
Wodę,
cukier,
kakao,
cukier waniliowy i
kakao zagotujcie i dobrze wystudźcie. Do zimnej masy dodajcie
mleko w proszku,
orzechy,
rodzynki i pokruszone
herbatniki - dobrze jest to wszystko dodawać stopniowo, podczas mieszania masa twardnieje i coraz trudniej jest ją wyrabiać.UWAGA!!! nie podgrzewajcie masy po dodaniu
mleka w proszku - w wysokiej temperaturze zamieni sie ono w
mleko płynne, a blok nie stężeje:(Przełóżcie teraz masę do foremki wyłożonej papierem do pieczenia lub folią spożywczą i wstawcie na kilka godzin do lodówki. Nie polecam do wykładania foremki folii aluminiowej, bo przykleja się do bloku i
potem ciężko ją oderwać.

PYSZNOŚCI!!!